Izvor: Kurir.rs
24.10.2023 u 10:00
0

„CRNJE JE NEGO ŠTO SE PRIKAZUJE U VESTIMA“- Srbin iz Izraela: Pričaju da će rat trajati godinu dana

Slobodan Jeftić, Srbin koji živi u izraelskom gradu Berševa, opisao je kako izgelda svakodnevica na jugu zemlje.

IZRAEL STVORIO SPECIJALAN „ODRED SMRTI“: Super tajne špijunske snage udružile se sa elitnom jedinicom

– Mi smo navikli ovde već na to. I u Srbiji dok sam živeo bombardovanje NATO-a, ratovi u Bosni, iz Hrvatske, tako da sam ja naviknut na situaciju, Izraelci isto. Samo je ovaj put bio problem zbog samih terorista što su ušli na teritoriju Izraela. Ofakim, grad koji je napadnut je na 15 minuta vožnje kolima od mene, od mog grada. Da li izbegavate odlazak van kuće, gde najčešće provodite vreme tokom rata?

– Trenutno je mirno ovde u gradu. Preporučuje se da se ne izlazi napolje toliko osim ako baš ne morate, supermarket da se kupi hrana šta vam treba, škole trenutno ne rade, pokušali su da ih vrate, ali se rakete lanisiraju ovde i dalje padaju. Studenti obavljaju preko Zuma svoju nastavu.

Opišite trenutak kada se začuju sirene, kada se dogodilo da ste čuli upozoravajuće alarme?

– U subotu ujutru negde oko 6 su krenule prve rakete. Mene je žena u tom trenutku probudila. Ja sam se cimnuo, nisam znao šta se dešava. Malo mi je trebalo vremena, srećom mi smo na minut od rakete, minut vremena imamo da se sklonimo u sigurnu sobu. Ja sam ustao, krenuo u sigurnu sobu i vratio se u krevet. Posle čim prođu bombe čuju se bombe kako padaju i mi se vratimo nazad da spavamo. Nije prošlo dve minute, opet alarmi i tako je trajalo satima. Na kraju sam samo prešao da spavam u sigurnu sobu i to je to. Probudio sam se negde oko 2 popodne i čuo šta se dešava. Nisam ja bio svestan. Ja sam mislio to je ono regularno ratovanje sa Gazom. Oni šalju rakete, aj di ef ih bombarduje i to je to. Bude nedelju dana, oni odu do Egipta, traže sa primirje pošto su istrošili resurse za slanje raketa i to je to. Ali ovog puta je drugačije. Ovo što se desilo je ono čega sam se i bojao da će da se desi.

Da li ste planirali da se vratite u Srbiju za vreme rata?

– Da, hteo sam da se vratim u Srbiju čisto da ne budem u toj situaciji. Mislim nemam ja problem ni da ostanem, ali znate ta situacija alarmi, ne mozete da se krećete toliko. Crnilo, to je sve crnilo oko vas. Nema tu neke velike pozitive. Većina Izraelaca nema gde ni da ode.

Rečeno nam je samo imate redovne letove. Takva je situacija da ja ne mogu da kupim kartu nedelju dana unapred, jer ja ne znam šta se dešava sutra.

– Ja bih platio za kartu, nije meni problem za to. Problem je bio da se nađu. Kupovane su takvom brzinom da ne možete da poverujete. To su za nedelju dana unapred karte bile kupovane. Bili su letovi sa presedanjem i nekako sam uspeo da nađem kartu prošli četvrtak koje su bile veoma velike. Hiljadu i po dalara sam dao u jednom pravcu za mene i ženu za kartu i nije bio direktan let. Išlo se do Mađarske i do Mađarske je trebalo da idem za Beograd. Francuska kompanija Rein er je trebalo da nas vozi, međutim let je prekinut, jer je Hezbolah slao rakete. Gađali su Haifu, tako da mi je ceo put otkazan.

Koliko mislite da će još potrajati ovo ratno stanje i ima li šanse da dođe do primirja?

– Misle da će biti neka invazija na Gazu, ali to će sve da potraje dosta, dosta vremena. Ovde se čak priča i do godinu dana. Situacija je komplikovana. Mislim da vecina stvari nije ni podeljena u medijima. Mi pratimo vesti, ja lično preko Telegrama imam grupe. Malo je kontent crnji nego što se predstavlja u vestima. Priče samih ljudi, bolničara, vojnika…šta se sve dešava, ovo je katastrofa. Mislim da Izrael trenutno u ovoj situaciji ne može nikako primirja neće biti sa Hamasom, ovo će se gurati do kraja, znači dok Hamas ne bude uništen.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter