Izvor: RTS
19.10.2023 u 13:37
0

SVETSKA BANKA PREDVIĐA: Ekonomski rast Srbije će ubrzati na tri odsto, inflacijA IAKO PADA JOŠ UVEK NAJVIŠA U REGIONU

Ekonomski rast Srbije će ubrzati, sa 2,0 odsto ove godine, na 3,0 odsto u 2024. godini i na 3,8 odsto u 2025. godini. navedeno je u novom Redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke za Zapadni Balkan.

Ceo region Zapadnog Balkana, nakon usporavanja ove godine, zabeležiće umereno ubrzanje ekonomskog rasta na 3,0 odsto sledeće godine i na 3,5 odsto u 2025. godini, u uslovima oporavka u Evropskoj uniji, koja je glavni trgovinski partner ovog regiona, navedeno je u izveštaju. ekonomskom izveštaju Svetske banke za Zapadni Balkan.

BUGARSKA UCENA SREBIJE I MAĐARSKE: Veća taksa diže cenu gasa u Srbiji – Vlada odlučuje o poskupljenju za potrošače

Ceo region Zapadnog Balkana, nakon usporavanja ove godine, zabeležiće umereno ubrzanje ekonomskog rasta na 3,0 odsto sledeće godine i na 3,5 odsto u 2025. godini, u uslovima oporavka u Evropskoj uniji, koja je glavni trgovinski partner ovog regiona, navedeno je u izveštaju.

Svetska banka: Ekonomski rast Srbije će ubrzati na tri odsto u 2024. (ilustracija)

Svetska banka (SB) navodi da niža inflacija u regionu treba da doprinese rastu raspoloživog dohotka i pruži podršku potrošnji.

„Uprkos višestrukim šokovima, zemlje Zapadnog Balkana uspele su da zabeleže rast, otvore nova radna mesta i smanje stepen siromaštva, što ukazuje na snažne osnovne ekonomske pokazatelje ovog regiona“, rekla je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Šaoćing Ju.

Prema njenim rečima, Zapadni Balkan i dalje napreduje u sustizanju razvijenijih ekonomija Zapadne Evrope, ali nejednakom brzinom, što zahteva ciljane reforme kojima bi se ekonomski oporavak konsolidovao i prerastao u održivi rast.

Stopa zaposlenosti dostigla istorijski najvišu vrednost

Prosečna stopa zaposlenosti u regionu Zapadnog Balkana je ove godine dostigla novu istorijski najvišu vrednost od skoro 48 odsto, a od sredine 2022. do sredine 2023. godine je otvoreno 103.000 novih radnih mesta.

Uprkos nedavnim pomacima, učešće u rodnoj snazi je još nisko, što, uz dubok rodni jaz, otežava smanjenje siromaštva, a privrednici se i dalje žale na nedostatak radne snage.

U izveštaju SB piše da je neophodno povećati ulaganja u povećanje otpornosti na elementarne nepogode, između ostalog i u poljoprivredi.

„Ako zaštite poljoprivredu od prirodnih rizika i učine je otpornijom, ekonomije Zapadnog Balkana mogle bi da nastave da povećavaju produktivnost poljoprivrede uprkos nepovoljnom uticaju klimatskih promena“, izjavila je viša ekonomistkinja Svetske banke i jedan od autora izveštaja Nataša Rovo.

Iflacija u Srbiji, iako pada, i dalje među najvišima u Evropi

Svetska banka je procenila da će godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u ovoj godini biti oko dva odsto, iako se u drugoj polovini godine očekuje ubrzanje ekonomske aktivnosti.

Kako je rečeno na prezentaciji izveštaja, ekonomija Srbije je u prvoj polovini ove godine ostvarila rast po nižoj stopi od očekivane, pri čemu je početak godine bio naročito nepovoljan i rast je u prvom kvartalu procenjen na tek 0,9 odsto.

Navedeno je i da je inflacija u Srbiji, iako je počela da pada, i dalje među najvišima u Evropi, a njen povratak u ciljani raspon Narodne banke Srbije (NBS) se očekuje polovinom 2024. godine.

Viši makroekonomista SB za Srbiju Lazar Šestović rekao je da su fiskalne performanse Srbije bolje od očekivanih, da je deficit niži nego što se predviđalo i to najviše zahvaljujući dobrim rezultatima na strani prihoda.

Šestović je naveo da se javni dug Srbije stabilizovao na oko 56 odsto BDP, naglašavajući da su procene da će deficit tekućeg računa biti niži od očekivanog i da će iznositi oko 2,5 odsto BDP, a nastaviće se i snažan priliv stranih direktnih investicija.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter