Izvor:
26.04.2017 u 06:28
0

Turci okrenuli leđa NATO paktu: OD RUSIJE NARUČEN S-400!

Turska je blizu finaliziranja dogovora s Rusijom o kupovini moćnog S-400 sistema protivvazdušne odbrane, piše Jutarnji list.

O kupovini S-400 bi ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan trebalo da razgovarati tokom sastanka u Sočiju 3. maja, rekao je turski ministar obrane Fikri Isik, piše Jutarnji pozivajući se na svetske medije.

"Nakon što Erdogan razgovora s Putinom trebalo bi doci do sledećih koraka o kupovini ruskog raketnog sistema. Dogovor je u finalnom stadijumu, ali to još uvek ne znači da ćemo ugovor potpisati sutra. No, ocito je da Turskoj treba sistem protivvazdušne odbrane", rekao je u ponedeljak Isik za turske medije.

Turska se za ruski sistem odlucila, jer im NATO navodno nije ponudio "finansijski efikasnu" alternativnu ponudu, objavila je pak ruska agencija TAS S.

Sistem S-400 Trijumf smatra se jednim od najnaprednijih sistema protivvazdušne odbrane u svetu, koji ima mogućnost rušenja neprijateljskih aviona i balističkih projektila.

U sastavu ruskih vojnih snaga nalazi se od 2007. godine, a mogućnost delovanja sistema varira od dalekometnog pa do gađanja meta na kratkom dometu, zavisno o projektilima koje koristi.

Prema ruskim podacima S-400 može istovremeno uhvatiti i 300 meta i poslati do 72 projektila.

Cena sistema je u skladu s njegovim mogućnostima paprena. Za jednu operabilnu jedinicu sa 112 projektila i pratecim vozilima treba izdvojiti 400 milijona dolara. Sigurni kupac sistema za sada je samo Kina, iako je i Indija zainteresovana za S-400.

Jutarnji podseća da su Rusi u svojoj sirijskoj bazi Latakia rasporedili jedan S-400 sistem, što je bilo motivisano rušenjem njihovog bombardera Suhoj Su-24M kojeg je oborio F-16 turskih vazduhoplovnih snaga.

tanjug.rs
Foto: Twitter/Ruveyda Dogan, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter