Izvor: informer.rs
17.08.2023 u 09:46
0

OD TURIZMA OVE GODINE 3 MILIJARDE EVRA U BUDŽETU! Strani turisti ostavljaju basnoslovne sume

Srbija će ove godine zaraditi od turizma 3 milijarde evra, kažu stručnjaci. Za prvih šest meseci ove godine, Srbiju je posetilo 1,8 miliona turista što je za 30 odsto više nego u isto vreme prošle godine i već je zarađeno više od 900 miliona evra.

Kada se na tu brojku doda i broj gostiju od jula do decembra, što je prema njihovim procenama oko 2 miliona turista, u budžet će se sliti rekordnih 3 milijarde evra, što je više nego 2022. kada je zarađeno 2,5 milijardi evra.
Privlačno strancima
Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma iz Sektora turističke inspekcije, kaže za ovo biti nova rekordna godina za naš turizam.
–  Samo je broj kineskih gostiju za prvih šest meseci ove godine za 200 odsto veći nego u istom periodu prošle godine. I broj drugih stranih gostiju je povećan za oko 30 odsto. Gosti iz inostranstva su najčešće borave u Beogradu, na Kopaoniku, Zlatiboru,Tari u Vrnjačkoj i Sokobanji, ali i u Novom Sadu i Nišu. Veliki doprinosu dolasku turista doprinose manifestacije tokom leta od Egzita preko Guče i mnogih drugih festivala koje privlače goste – navodi Đenićeva.
Ona navodi da pored Kineza, najviše stranih gostiju dolazi iz Rusije i Turske i iz regiona, dakle Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Hrvatske.
Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović kaže da će priliv turista iz inostranstva tek da raste ove godine.

 

VREMENSKA PROGNOZA ZA 17. AVGUST: Danas maglobito, mestimično oblačno sa sunčanima intervalima

– Treba reći da je samo u prestonici od ukupnog broja gostiju, čak od 85 odsto stranih turista. Samo u prvih šest meseci imali smo ovoliku posetu i zaradu, a tek treba da budu uračunati letnji meseci. Takođe, mi imamo i veliku posetu na jesen, novembar je posebno dobar bio prošle godine po posetama, pa tako očekujemo i ove godine – navodi Popović.
On dodaje da su nam od 2014., sve godine bile dobre, osim 2020. zbog pandemije koronavirusa.
– To samo govori kako iz godine u godinu beležimo sve veći rast broja gostiju, pa i zarade. I ova godina će sigurno biti rekordna, pogledajte samo rezultate u prvoj polovini. Naravno najveći deo poseta stranaca je u Beogradu, tako da, ako se i  do kraja godine nastavi ovako dobar trend u prestonici, možemo da očekujemo novi rekord na nivou cele Srbije. Optimistične prognoze pokazuju da će zarada na kraju godine biti čak tri milijarde evra – kaže naš sagovornik.
Turci posećuju Hram
Govoreći o tome, šta stranci najviše posećuju u Beogradu, Popović ističe da se sada obilazi ceo grad, poput velikih svetskih metropola.
– Veoma je posećen spomenik Stefanu Nemanji, ali i Hram Svetog Save, zanimljivo je da veliki broj Turaka dolazi da poseti Hram, ali strancima se zaista dopadaju svi delovi Beograda – zaključuje Popović.

Stranci za dan potroše 85 evra

 

Stranci koji obilaze Srbiju dnevno potroše duplo više novca nego što to učine naši građani koji odmaraju u sopstvenoj zemlji.
– Strani gosti u proseku potroše oko 85 evra dnevno na aktivnosti van hotela, odnosno na potrošnju koja uključuje restorane, suvenire i provod, bez šopinga, a domaći gosti oko 40 evra – pokazuju podaci Udruženja hotelsko ugostiteljske privrede (HORES).

Podeljeno više od 250.000 vaučera

 

Mnogi građani su odlučili da iskoriste vaučer od 5.000 dinara, za odmor u Srbiji a do sada je podeljeno nešto više od 250.000 vaučera.
 Naši sugrađani još uvek mogu da konkurišu za preostalih nešto više od 40.000 vaučera za korišćenje i odmor u Srbiji, i oni se mogu iskoristiti do 20. novembra – napominje Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter