Izvor: BSC HAPPY/RTS
31.07.2023 u 21:17
0

TURISTI IDU NA SEVER: Najhladnije evropsko poluostrvo postaje sve poželjnije

Dok na jugu Evrope Pirinejsko, Apeninsko i Balkansko poluostrvo bukvalno gore i dišu „na škrge“ sa temperaturama oko i preko 40 stepeni, sve više turista sa starog kontinenta, ali i iz ostatka sveta se odlučuje za umereno skandinavsko leto.

Tako švedski vebsajt specijalizovan za turizam TurismNutt javlja kako je broj turista u stabilnom porastu u odnosu na prethodnu godinu za celih 11 odsto kada su u pitanju gosti iz Evrope, a čak 30 odsto kada su u pitanju gosti van kontinenta na kome živimo.

Šveđanima je zanimljiv porast gostiju iz zemalja u kojima Skandinavci, pretežno Norvežani i Šveđani, tradicionalno kupuju nekretnine bežeći od vlažnih i hladnih dana. Sada isti Španci i Italijani turističkim brodićima obilaze stokholsmki arhipelag od oko 2.500 ostrva i grebena.

Sve to beleži švedska turistička organizacija VisitSweden i javlja da Španaca koji su posetili Švedsku ima čak 30 odsto više ove nego prošle godine, i to samo u prva četiri meseca ove godine. Pretpostavka turizmologa je da će sa letom taj broj biti možda i tri puta uvećan.

Ali, nije samo Švedska Meka za one koji uživaju u umerenim tempereturama. Najstariji norveški njuz portal Nettavisen u današnjem broju donosi reportažu o navali stranih turista. Slobodnih mesta u kampovima gotovo da nema, jer su mnogi odlučili da vide duboke fjordove i rizikuju kišu, pre nego da budu na zagarantovanih 30 stepeni Celzijusa.

Švedski meteorološki i hidrološki institut SMHI objavio je da su od 1988. godine do danas sve naredne godine bile toplije, sa izuzetkom tek dve. U poslednjih 150 godina, koliko se temperatura meri u kraljevini, prosečna je porasla za čak dva stepena. One najpesimističnije prognoze procenjuju da bi, ako se globalno zagrevanje ne zaustavi, temperatura u Švedskoj do 2080. godine mogla da poraste za celih sedam stepeni.

Jedna od osoba koja ne odustaje od skretanja pažnje na globalno zagađenje je Greta Tunberg. Ova sada 20-godišnjakinja početkom meseca je osuđena na 2.500 švedskih kruna ili oko 25.000 dinara zbog blokade skladišta nafte. po izlasku iz sudnice, samo nekoliko sati kasnije uradila je isto.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter