Izvor: TV HRAM/KOSOVO ONLINE
15.11.2023 u 17:19
0

U MANASTIRU RAKOVICA SLUŽENA LITURGIJA I POMEN: Četrnaest godina od upokojenja Patrijarha srpskog Pavla

Danas se obeležava 14 godina od smrti srpskog patrijarha Pavla. Na dan sahrane, na putu od Saborne crkve u Beogradu, gde je kovčeg s telom bio izložen, do porte manastira Rakovica, ispratile su ga stotine hiljada vernika i poštovalaca koji su danima pre toga čekali u nepreglednim redovima da mu se poklone poslednji put, pišu Novosti. Patrijarh Pavle, koji je u narodu bio omiljen zbog skromnosti, mudrosti i istinoljubivosti, bio je 44. srpski patrijarh i preminuo je u 95. godini, 15. novembra 2009. godine. Upamćen je po mudrom vođenju Crkve u teškim vremenima, ličnoj skromnosti i životu u potpunosti u skladu sa jevanđeljem.

Povodom četrnaest godina od upokojenja Patrijarha srpskog Pavla, 15. novembra 2023. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop novobrdski g. Ilarion služio je svetu arhijerejsku Liturgiju i pomen Patrijarhu Pavlu u manastiru Rakovica.

SRBI (IPAK) POŠTOVALI KOMUNISTE: Na sahrani jednog došlo 15.000 Čačana

Postoje ugodnici Božiji koji su stekli slobodu pred Gospodom. Svedoci smo jednog čudesnog događaja kako na naše oči i u naše vreme se rađa u našoj Crkvi jedan takav, i za života, a evo i po njegovoj blaženoj končini, jer je on bio poštovan kao svetitelj i za svoga života. Bio sam u Svetoj Gori jednom i tada mi je traženo – da li slučajno imate sliku Patrijarha Pavla, jedan iskušenik, zato što se o njemu govori i zna se da je patrijarh svetoga života, možda najpoštovaniji patrijarh u celom svetu pravoslavnom, po svetosti života, koji je monaško usmerenje, monaški podvig čuvao, a posebno po njegovoj končini i onom čudesnom događaju vezanom za njegov pogreb, koji je bio blagodarni događaj, koji je bio znamenje. I kad se čovek seća tog događaja kada je ceo naš narod utihnuo nekako, i oni koji su bliski Crkvi i oni koji nisu, nekako su sa poštovanjem u miru stajali tih dana. Jer ta končina, to je onaj konac koji celo njihovo životno delo krasi i zato po nečijem ispraćaju možete da zaključite o tome kakav je čovek bio. Na osnovu onog ispraćaja u večnost našega patrijarha mi možemo samo da kažemo – zaista je sveti, rekao je Episkop Ilarion

Patrijarh Pavle je rođen kao Gojko Stojčević, 11. septembra 1914. godine, u slavonskom selu Kućancima kod Donjeg Miholjca. Rano je ostao bez roditeljâ. O malom Gojku, od njegove treće godine, brinula je tetka. Nižu gimnaziju je završio u Tuzli, a višu u Beogradu. Posle mature u sarajevskoj Bogosloviji 1936. godine, upisuje se na Bogoslovski fakultet u Beogradu, gde diplomira 1942. godine. Za vreme Drugog svetskog rata bio je veroučitelj u Domu za izbeglu decu u Banji Koviljači. Avgusta 1944. godine Gojko je dobio tuberkulozu. Lekari su predviđali da mu je ostalo tri meseca života. Izlečio se molitvom u manastiru Vujanu. U znak zahvalnosti Bogu što mu je podario zdravlje, izrezbario je krst koji se i danas čuva u manastiru. Posle iskušeništva zamonašen je 1948. godine u ovčarsko-kablarskom manastiru Blagoveštenju, dobivši, po Apostolu ljubavi, monaško ime Pavle.

Od 1949. do 1955. godine bio je sabrat manastira Rače. Školsku 1950/1951. godinu proveo je kao nastavnik prizrenske Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija. U čin jeromonaha rukopoložen je 1954. godine. Poslediplomske studije na Bogoslovskom fakultetu u Atini pohađao je od 1955. do 1957. godine. Za Episkopa raško-prizrenskog izabran je maja 1957. godine. Patrijarh srpski Vikentije ga je hirotonisao septembra iste godine u beogradskoj Sabornoj crkvi. U tron Episkopa raško-prizrenskih ustoličen je 13. oktobra 1957. godine.

U Eparhiji raško-prizrenskoj obnavljao je stare i porušene hramove i gradio nove. Mnogo se trudio oko svešteničkog i monaškog podmlatka. Neprestano je putovao i služio u svim mestima svoje Eparhije. Posebno se starao o prizrenskoj Bogosloviji, gde je predavao crkveno pojanje i crkvenoslovenski jezik. Kao episkop i profesor izveo je veliki broj pokoljenjâ novih poslenika na njivi Gospodnjoj. Kao arhijerej na Kosovu i Metohiji, u vreme veoma teško za Srbe i Srpsku Crkvu, proveo je više od 33 godine. O napadima Arbanasâ na imovinu Crkve, monahe, sveštenike i srpski narod, koji se pod tim pritiskom iseljavao, redovno je obaveštavao Sveti Arhijerejski Sinod i Sabor, kao i državnu vlast. I sâm je, sa hrišćanskom smirenošću i trpeljivošću, podnosio vređanja i fizičke napade. Svedočio je u Ujedinjenim nacijama, pred mnogobrojnim državnicima, o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao ga je 1. decembra 1990. godine za četrdeset četvrtog po redu prvojerarha Srpske Pravoslavne Crkve. U nedelju 2. decembra 1990. godine, u Sabornoj crkvi u Beogradu ustoličen je u tron Arhiepiskopa pećkih, Mitropolita beogradsko-karlovačkih i Patrijaraha srpskih, a 22. maja 1994. godine u drevni patrijaraški tron u Pećkoj Patrijaršiji. U vreme patrijarha Pavla obnovljeno je i osnovano više eparhijâ. Godine 1992. obnovljena je Bogoslovija Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju. Sledeće godine, počela je sa radom Akademija Srpske Pravoslavne Crkve za umetnosti i konservaciju. Bogoslovski fakultet Svetog Vasilija Ostroškog u Foči otvoren je 1994. godine, a Bogoslovija Svetog Jovana Zlatousta u Kragujevcu 1997. godine. Informativna služba Srpske Pravoslavne Crkve osnovana je krajem 1998. godine. Nastava veronauke u javno školstvo Republike Srbije vraćena je 2001. godine, a Bogoslovski fakultet u okrilje Beogradskog univerziteta 2004. godine. Patrijarh Pavle se posebno starao o izgradnji zavetnog hrama srpskog naroda, Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, koji je, u njegovo vreme, građevinski potpuno dovršen.

tv hram

Patrijarh Pavle je dao veliki doprinos jedinstvu Pravoslavne Crkve. Susretao se sa Patrijarhom carigradskim Vartolomejem I, Patrijarhom moskovskim i sve Rusije Aleksijem II, Arhiepiskopom atinskim i sve Jelade Hristodulom, Patrijarhom aleksandrijskim i sve Afrike Petrom VII i drugim poglavarima pomesnih Pravoslavnih Crkava. Nadahnut rečima Hristovim Da svi jedno budu, kao ti, Oče, što si u meni i ja u tebi, septembra 2006. godine otvorio je zasedanje Mešovite komisije za bogoslovski dijalog između Pravoslavne Crkve i Rimokatoličke Crkve, čiji je domaćin bio Beograd.

Na Sretenje Gospodnje, 15. februara 1992. godine, sabornom svetom Liturgijom koju su služili Patrijarh srpski Pavle i Mitropolit novogračanički Irinej, posle više decenija uspostavljeno je potpuno liturgijsko i kanonsko jedinstvo Srpske Pravoslavne Crkve u rasejanju. Posebno se trudio za isceljenje raskola u tadašnjoj BJR Makedoniji. U susretima sa verskim poglavarima rimokatolika i muslimana, kao i neposrednim i pisanim obraćanjima političkim vođama u zemlji i svetu, u vreme tragičnih ratova na teritoriji bivše Jugoslavije i NATO agresije na Srbiju, patrijarh Pavle se jevanđelski zalagao za mirno i pravedno rešenje sukobâ.

OVO SMO ČEKALI: Evo za koliko je opala cena reprodukcionog materijala u poljoprivredi

Bio je predsednik Komisije Svetog Arhijerejskog Sinoda za prevod Svetog Pisma Novog Zaveta, čiji je prevod objavljen 1984. godine, kao i predsednik Komisije Svetog Arhijerejskog Sinoda za pripremu Služebnika na srpskom jeziku. U Glasniku, službenom listu Srpske Patrijaršije, od 1972. godine objavljuje članke, u obliku pitanjâ i odgovorâ, od kojih je 1998. godine nastalo trotomno delo Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere. Godine 1989. objavio je monografiju Devič, manastir Svetog Joanikija Devičkog. Priredio je više bogoslužbenih knjiga: Srbljak, Trebnik, Molitvenik, Dopolniteljni Trebnik, Veliki Trebnik i druge.

Veoma je zaslužan za objavljivanje kapitalnog zbornika Zadužbine Kosova, po svoj prilici najboljeg i najobuhvatnijeg dela o našim svetinjama i narodu na Kosovu i Metohiji i njihovom stradanju. Za veliki doprinos bogoslovskoj nauci, Bogoslovski fakultet Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu dodelio mu je 1998. godine zvanje počasnog doktora bogoslovlja.

Patrijarh Pavle je bio dve godine na medicinskoj nezi na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, gde je usnuo u Gospodu 15. novembra 2009. godine. Opojan pred hramom Svetog Save na Vračaru sa najvišim crkvenim i državnim počastima, uz učešće poglavarâ ili visokih predstavnika svih Pravoslavnih Crkava i uz prisustvo visokih delegacija Rimokatoličke Crkve, Jermenske Crkve, Crkava Reformacije, Svetskog saveta crkava i Konferencije evropskih crkava, kao i Islamske zajednice i Jevrejske zajednice, sahranjen je 19. novembra 2009. godine u manastiru Rakovici nadomak Beograda.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter