Izvor: Kurir.rs
06.08.2022 u 08:43
0

U SRBIJI ROĐENA PRVA BEBA NAKON TRANSPLANTACIJE TESTISA: Brat davalac već je ostvario svoje potomstvo, a čuveni lekar otkriva detalje ove neobične priče!

Čovek koji nije imao testise i kome je hirurg urolog svetskog glasa prof. dr Miroslav Đorđević transplantirao testis od brata blizanca postao je nedavno otac na radost svih aktera ove neverovatne priče koja je ušla u anale svetske hirurgije, te je u Srbiji rođena prva beba posle transplantacije testisa.

Istorijski uspeh:  PRVA TRANSPLANTACIJA MATERICE U SRBIJI!

Kao i uvek, između dva puta i dva izazova profesora Đorđevića uspevamo da uhvatimo dok se sprema za odlazak u Njujork, gde već pet godina radi s kolegama u bolnici „Maunt Sinaj“, jednoj od najprestižnijih na planeti. I jedan je od retkih naučnika kojima Amerika uvek otvara vrata, a koji su svet zadužili svojim radom, rezultatima i poduhvatima. Dok čekamo na nove dobre vesti, prof. Đorđević priča o najboljem mogućem ishodu jednog od njegovih poslednjih poduhvata – bebi koja je rođena posle transplantacije testisa.

Prof. Đorđević je uradio transplantaciju testisa kod jednojajčanih blizanaca krajem 2019. godine u Beogradu, u Univerzitetskoj dečjoj klinici „Tiršova“, gde je i zaposlen kao dečji urolog i hirurg. I sada je primalac testisa s doktorom i njegovim timom podelio radost jer se ostvario i kao roditelj.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Uradili smo transplantaciju testisa kod istojajčanih blizanaca, što znači da je njihov genetski materijal identičan. To nam je olakšalo napore, s obzirom na bioetičke principe, pre svega uključivanja pacijenta na ponekad jako tešku i zahtevnu imunosupresivnu terapiju, a u daljem toku postoji i mogućnost da neko s doniranim testisom postane otac, a da je genetski materijal neispitan. Ovde je sve bilo znatno lakše i prvi cilj nam je bio da našem pacijentu omogućimo da u slučaju uspešne transplantacije nastavi da živi kao i svaki zdrav muškarac, sa svojim testosteronom, a ne kao prethodnih tridesetak godina s potrebom da muške hormone prima na 10 do 15 dana – objašnjava prof. Đorđević za medije.

Pripreme za ovaj poduhvat trajale su gotovo godinu dana.

– Brat davalac već je ostvario svoje potomstvo i analizama smo utvrdili da oba testisa funkcionišu potpuno. Brat primalac je zbog urođene mane ostao bez svojih testisa i već pre puberteta je uključen na supstitucionu terapiju testosteronom kako bi se razvijao kao muškarac. Naš veliki uspeh u transplantaciji materice iz 2017, koju smo izveli u „Tiršovoj“ kada smo od jednojajčane bliznakinje transplantirali matericu njenoj sestri, što je tada izvedeno prvi put u svetu s jednojajčanim pacijentkinjama, bio je povod da mi se ova dvojica braće jave i pitaju me za mogućnost transplantacije testisa – priča prof. Đorđević.

Tim lekara, na čijem čelu je prof. Đorđević, proverio je tada podudarnost, genetske osnove i kompletno zdravstveno stanje i konstatovali su da mogu da izvedu ovaj poduhvat.

– Ovo je tek druga transplantacija testisa u svetu. Prva je urađena po istom principu još davnih sedamdesetih u Americi. Nama je to predstavljalo veliki izazov jer je deo našeg velikog projekta transplantacije genitalnih organa kod transrodnih osoba. Sve pripreme su protekle po programima i projektima koji se koriste za sve poznate transplantacije, tako da smo na Dečjoj klinici u Tiršovoj postigli veliki uspeh.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter