Izvor:
31.07.2017 u 02:09
0

U ZNAK PODRŠKE: Gruzija i SAD pokrenule zajedničku vojnu vežbu!

Gruzija i SAD pokrenule su danas najveću zajedničku vojnu vežbu, kao znak američke podrške toj zemlji koja ima zategnute odnose s Rusijom.

Vojna vežba je počela uoči dolaska u Gruziju američkog potpredsednika Majka Pensa koji će vlastima ponoviti podršku Vašingtona i želju da se ta zemlja pridruži NATO-u.

Pens danas u Estoniji počinje posetu baltičkim zemljama, da bu ih uverio da su bezbedne, što će potom učiniti i u Gruziji i Crnoj Gori.

U zajedničkim vojnim vežbama učestvuje 800 gruzijskih i 1.600 američkih vojnika. Manevri "Plemeniti partner 2017." ( Noble Partner) će trajati do 12. avgusta. Očekuje se učešće i 400 vojnika iz Jermenije, Nemačke, Slovenije, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.

To su najveće američko-gruzijske vojne vežbe od kratkog rata između Gruzije i Rusije 2008. godine. Moskva i Tbilisi od nemaju diplomatske odnose.

Gruzija i Rusija vodile su kratak rat u avgustu 2008. oko gruzijskih otcepljenih regiona Abhazije i Južne Osetije. Taj rat je Gruzija izgubila, a Abhazija i Južna Osetija proglasile su nezavisnost.

NATO je 2008. naveo da bi Gruzija mogla da se pridruži, ali ponuda nije pominjana posle tog njenog rata s Rusijom.

Blic
Foto: Flickr.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter