Izvor: Tanjug
05.01.2021 u 14:36
0

Vakcinacija zdravstvenih radnika na 110 punktova u Srbiji

U toku je vakcinacija zdravstvenih radnika na 110 vakcinalnih punkova u Srbiji. Imunizacija je krenula od kliničkih centara i kliničko- bolničkih centara, a od petka kreće imunizacija „belih mantila“ u 15 opštih bolnica koje su u kovid sistemu.

Veliko je interesovanje zdravstvenih radnika za imunizaciju. U KBC „Dragiša Mišović“ u prva dva sata cepivo je primilo 80 zaposlenih.

Pomoćnica direktora za medicinska pitanja dr Aleksandra Pavlović među prvima je jutros zavrnula rukav.

„Srećna sam što smo zdravi dočekali ovaj trenutak. Veliki je odziv kolega kod nas. Vakcina je jedini način da se virusu korona stane na put“, rekla je Pavlović.

Ona je dodala da je vakcinacija važna i zbog mutacija virusa koje se sve češće pominju, jer se one jedino mogu sprečiti ako je virus kraće u cirkulaciji.

„Ako dozvolimo da virus bude dugo u populaciji on će imati sve uslove za mutaciju i tada ćemo se suočiti sa većim problemom nego što ga sada imamo“, navela je Pavlović i apelovala na sve koji mogu da se vakcinišu.

SVE O SPORTU

TOŠIĆ SVE BLIŽI MARAKANI: Evo i koliko će zarađivati!

SRBIN DIGAO NACIJU NA NOGE: Svi su ovo želeli da čuju!

SAVO MILOŠEVIĆ ČEKA POZIV: Nekadašnji trener Partizana definitivno preuzima „orlove“!

U KBC Zvezdara prvi je vakcinu primio direktor te ustanove prof. dr Petar Svorcan, koji kaže da se dolaskom vakcine konačno vidi svetlo na kraju tunela.

Kod njih se za imunizaciju prijavilo 180 zdravstvenih radnika i polovina će biti vakcinisana danas, a druga polovina u petak.

„Konačno smo dočekali da stigne vakcina. Zdravstveni radnici koji su radili u crvenoj zoni su umorni, sistem je prenapregnut. Vakcinacija je način da izađemo iz problema i pobedimo ovu pošast“, rekao je Svorcan 

I u Vojnoj bolnici Karaburma danas je počela vakcinacija medicinskog osoblja Fajzerovom vakcinom. Komandant vojne bolnice Karaburma pukovnik dr Ivo Udovičić prvi je primio vakcinu.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek naveo je da je plan da se danas vakciniše oko 300 zdravstvenih radnika, od toga u Beogradu 120.

Zdravstveni sistem se, kako je rekao, dobro pripremio za imunizaciju. Cepljenje je krenulo od kliničkih centara i kliničko-bolničkih centara širom Srbije, da bi od petka počela vakcinacija i u opštim bolnicama koje su u kovid sistemu.

„Imamo na raspolaganje 19.500 doza Fajzer-Biontekove vakcine i 2.400 ruske „Sputnjik V“ vakcine. Plan je da sve doze utrošimo do kraja nedelje, jer ćemo početkom naredne nedelje dobiti nove količine“, rekao je Ðerlek.

Napominje da će prve doze ruske vakcine biti utrošene u Beogradu, jer se vakcina čuva na minus 20 stepeni i kada se odmrzne mora u roku od dva sata da se aplikuje.

Kada dođu veće količine „Sputnjik V“ vakcine, kako je rekao, obezbeđeni su zamrzivači a na pet vakcinalnih punktova zainteresovani će moći da je prime.

Sledeće nedelje biće nastavljena vakcinacija zdravstvenih radnika u opštim bolnicama i domovima zdravlja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter