Izvor: novosti
05.01.2021 u 14:57
0

POMEN U BAČKOJ! 79 godina od racije u kojoj je ubijeno preko 4.000 ljudi!

Godišnjica početka racije u Južnoj Bačkoj, zloglasne akcije mađarskih okupacionih snaga u kojoj je tokom tri nedelje ledenih januarskih dana 1942. godine svirepo pobijeno više od 4.000 civila uglavnom Srba, kao i brojnih Jevreja i Roma, obeležena je danas u Srbobranu.

OVO MORATE ZNATI

MLADIĆ PODLEGAO POVREDAMA NAKON TUČE: Nije izdržao, povrede su bile užasne!

HAOS U STUDIJU HAPPY TV! MARIĆ GRABI KA MINISTARSKOM MESTU: Belojević pod vizirom a Petrović sa gas maskom! (VIDEO)

BRANKO RUŽIĆ REŠAVA DILEMU: Neće biti državne mature ni od 2022. godine, omela nas je korona

SRBIJA POMAŽE PETRINJI VIŠE OD KATOLIČKE CRKVE: Hrvatski mediji NA SAV GLAS o pomoći Beograda

Ovoga puta organizovano je da bude bez većeg okupljanja građana zbog primene mera zaštite od virusa korona.

Parastosu nevinim žrtvama, koji je u Hramu Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg služio episkop bački Irinej uz sasluženje episkopa mohačkog Isihija i nekoliko sveštenika, prisustvovali su predsednika Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednika Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i Radivoj Debeljački, predsednik srbobranske Opštine.

Podesećajući na masovni zločin od pre 79 godina, koji su organizovale mađarske okupacione vlasti, Mirović je istakao da, uz ponovnu osudu tog zlodela i njegovih počinilaca, žrtve ne smemo da zaboravimo a sećanje na njih mora da bude stalna opomena da se zločini nikad i nigde više ne ponove.

SVE O KORONI

MINISTAR ZDRAVLJA NA SASTANKU U VLADI O IMUNIZACIJI PROTIV KORONE

ĐERLEK ZADOVOLJAN! U SRBIJU DANAS STIŽE JOŠ VAKCINA: Do kraja nedelje vakcinisaćemo još 11.000 ljudi

ISPOVEST PACIJENTKINJE IZ ARENE: Otkrila detalje boravka u kovid bolnici

EKSPERTI OTKRIVAJU: Evo da li ćemo u 2021. moći da kažemo „KRAJ, NAJZAD!“

– Nevine žrtve je od njihovih dželata delilo samo to što su pripadali drugoj veri i drugoj naciji, rekao je Mirović i poručio da sve moramo učiniti kako bismo sačuvali mir i sklad u kojem danas živimo. Srbi i Mađari, dodao je on, poslednjih godina grade čvrste temelje i čvrstu kuću svoje zajedničke budućnosti koja će, kako je naveo, imati sve više uzora u velikim i svetlim primerima iz naše zajedničke prošlosti.

Obraćajući se malobrojnim prisutnima na parastosu, vladika Irinej je rekao da cilj molitvenog pomena nije izazivanje bilo kakvog revanšizma niti osvetoljublja, nego je spomen na žrtve „neophodni temelj istinskog pročišćenja“.

– Njihovo stradanje nije uzaludno ni besmisleno, jer oni nisu stradali želeći drugima zlo. Oni su na pravdi boga hapšeni, mučeni i ubijani.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Pomen nevino nastradalima u Čurugu, Žablju, Titelu, Mošorinu, Novom Sadu, Bečeju, Srbobranu i drugim mestima južne Bačke, završen je polaganjem venaca u hramovnoj porti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter