Izvor:
17.10.2019 u 15:13
0

VLADA SRBIJE: Obeležen Međunarodni dan borbe protiv siromaštva!

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) obeležio je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva radnim sastankom posvećenom unapređenju položaju osetljivih grupa u društvu.

Zaključeno je da je prevazilaženje siromaštva kroz socijalno uključivanje važan zadatak lokalnih, nacionalnih i međunarodnih institucija. Samo odgovarajućim strateškim pristupom i institucionalnim okvirom, uz posvećenost i saradnju svih relevantnih aktera, može se poboljšati položaj osetljivih grupa, naročito dece, žena i starih, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva prisustvovali su Zoran Ðorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Jovanka Atanacković, pomoćnica ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Anas Karman, zamenik stalne predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Republici Srbiji.

Istraživači iz Belgije i Irske, Zolt Darvaš i Brajan Harvej, ukazali su na inostrana iskustva strateškog pristupa u borbi protiv siromaštva i nejednakosti.

U 2018. godini 7,1 odsto populacije imalo je potrošnju ispod linije apsolutnog siromaštva, koja je iznosila 12.286 dinara mesečno, i time potrošnju nedovoljnu za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, pokazuju nalazi Ocene apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2018. godini, koju je sačinio SIPRU.

Iako u odnosu na 2017. godinu dolazi do smanjenja siromaštva kod dece (sa 9,5 na 7,8 odsto) ona ostaju iznadprosečno ugrožena, kao i lica koja se nalaze van gradskih centara kod kojih je stopa siromaštva dva puta veća nego kod lica koja žive u gradskim područjima (10,4 odsto nasuprot 4,8 odsto), stanovnici regiona Južne i Istočne Srbije u kojima je stopa siromaštva 11,9 odsto i članovi višečlanih domaćinstava.

Presudan uticaj na ostanak u stanju siromaštva imaju status na tržištu rada i nivo obrazovanja – svako peto lice koje živi u domaćinstvu u kome nosilac nema završenu osnovnu školu je siromašno, kao i svako peto lice koje živi u domaćinstvu u kojem nosilac nije zaposlen.

Prag rizika siromaštva ili linija relativnog siromaštva iznosi 16.615 dinara prosečno mesečno za jednočlano domaćinstvo, odnosno 34.892 dinara za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece do 14 godina.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije ostaje posvećen izveštavanju o stanju najranjivijih društvenih grupa u zemlji radi unapređenja njihovog položaja kroz razvoj politika socijalnog uključivanja. Tim pruža podršku institucijama i relevantnim partnerima radi unapređenja kvaliteta i dostupnosti podataka o siromaštvu i socijalnom uključivanju.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter