Izvor: Tanjug
15.02.2021 u 12:42
0

VUČIĆ DODELIO ODLIKOVANJA: Ovo je veliki dan za Srbiju, ponosan sam!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić deli odlikovanja povodom dana državnosti

PROČITAJTE JOŠ

VERNICI DANAS SLAVE SRETENJE GOSPODNJE: Devojke na ovaj dan gledaju za koga će se udati, a jedan običaj važi za sve

GRAĐANI, IZBEGAVAJTE OVE DEONICE: Gužve, udesi, a u Bulevaru REKA! (FOTO)

RHMZ OBJAVIO PROGNOZU ZA NAREDNE DANE: Do četvrtka mraz i magla!

NOVE DOZE: U Srbiju danas stiže Fajzer, sledeće nedelje AstraZeneka

Nagrađeni će odlikovanja primiti u Palati Srbija.

uručenje

Odlikovano je čak 164 pojedinca i institucija, među kojima je i 20 stranih državljana, a 20 odlikovanja dodeljeno je posthumno.

Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovan je Jurij Borisov, dok su Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovani Emir Kusturica, akademik Aleksandar Rukavišnjikov, Pravoslavno-bogoslovski i Šumarski fakultet.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena zasijao je na grudima Gorana Begovića, Bajage, Bore Đorđevića, Jadranke Jovanović, Milana Cileta Marinkovića, režisera filma „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića.

Njegova svetost patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, Prokopos Pavlopulos, Nikos Hristodulidis, akademik Manana Popova i Stefan Milenković takođe su odlikovani.

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Aleksandar Berček i Pero Zubac.

Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovani su Narodni muzej Toplice iz Prokuplja, Narodni muzej u Užicu, Šabačko pozorište.

Postuhmno je odlikovan i Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena nagrađen je prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, a Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena, pored ostalih, dobila je scenaristkinja „Dare iz Jasenovca“ Nataša Drakulić.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i lično herojstvo u lečenju i zaštiti stanovništva Srbije posthumno su odlikovani brojni lekari, među kojima i kragujevački doktor Bora Evtov.

Sretenjska odličja su primili i lekari i medicinski radnici Dragan Nikić, Gordana Krtinić, Srđan Stevanović, Nenad Veljković, Endre Nađ Abonji, Violeta Radojev-Stokić, Moša Marković, Aleksandar Zonjić, Vujadin Trivković, Nataša Gocić Perić, Nataša Sekulović, Milivoje Đurić, Milorad Tadić, Snežana Arsenijević, Dehar Dehari, Senka Vorkapić, Ivan Ranđelović, Vesna Filipović, Vesna Kazaković, Katica Aranđelović, Snežana Zlatković, Nemanja Stanković, Nela Mitić, Slavko Babić, Slađana Pavić, Ljiljana Dušanović, Minela Marić, Milan Parezanović, Gorana Petrović Đorđević, Steva Stanišić, Tatjana Zečević, Zoran Jovanović, Nataša Jovčić Zorić, Danijela Petrović, Stefana Mladenović, Duška Ignjatović, Nebojša Mitrović, Lili Radulović, Vesna Savić, Slađana Đorić, Svetlana Aleksandrić, Pavle Petrović, Nikola Avramović, Olga Janković, Mihailo Stepanović, Biljana Ćevtić, Tatjana Stevanović, Milka Čehić.

Na redu su odlikovanja pripadnika Beozbednosno informativne agencije.

Odlikovani pripadnici BIA su Aleksandar Nikolić, Veliša Barjaktarević, Dejan Petrović, Đorđe Andrić, Miloš Grozdanić, Nebojša Kačarević, Nebojša Lazarević, Nenad Bulajić, Nikola Stanimirović, Nikola Stojanović, Petar Veselinov, Petar Radulović, Petar Ciganović i Rušiti Šejti.

Odlikovanje je uručeno zaposlenom u RFZO Draganu Eriću.

Vučić je posthumno odlikovanje preminulih lekara predao članovima njihovih porodica, Aleksandar Jovanovski i drugi…

Posthumno su odlikovani lekari dr Bora Evtov, dr Mirjana Vignjević, dr Slobodan Blagojević.

KRAJ

Ceremonija odlikovanja se završila izvođenjem pesme „Ovo je Srbija“ u izvođenju ansambla „Čarolija“

kusturica: Uvek sam odličje zamišljao na uniformi ratnika

On je na početku rekao da je na istom mestu primio i Avnojevu nagradu, i istakao je da nikada lakše nije došao do odličja.

– Uvek sam odličje zamišljao na uniformi ratnika, a ja sedeo na planini među medvedima, pa eto ti ga orden, i to najvažniji – rekao je Kusturica.

Orden primila Marina Abramović

Umetnica Marina Abramović takođe je odlikovana, ali kako nije u mogućnosti da prisustvuje dodeli, ona se obratila putem video linka. 

Obraćanje Tatjane Adžić

Dr Tatjana Adžić Vukičević je rekla da smo zajedničkim naporima tokom pandemije pokazali da nam je to najveći prioritet, i da borba sa virusom nije bila laka, zato što je ulog neprikosnoven i ima najveću cenu, a to su ljudski životi.

– Velika mi je čast da u ime mojih kolega preuzmem priznanja. Zajedničkim naporima da je zaštita zdravlja građana imperativ i privilegija, jer je ulog nema cenu, a to su ljudski životi – rekla je Tatjana i dodala: – Činjenica je da Republika Srbija prednjači u imunizaciji stanovništva i nabavci svih mogućih vakcina. Zato kao lekar ali i građanin Srbije moram da izrazim zahvalnost za to.

Obraćanje Aleksandra Vučića

Na početku ceremonije obraća se predsednik republike Srbije Aleksandar Vučić.

– Danas je veliki dan za Srbiju, veliki praznik, danas je dan kada se rađala velika Srbija. Danas smo ponosni na našu prošlost i pretke, i spremni smo da radimo za bolju budućnost. Danas 40 dana posle Božića slavimo Sretenje, za nas Srbe i bukvar i čitanka, vreme preispitivanja našeg naroda ma gde on živeo. Ovo je praznik svih onih koji vole i žive za Srbiju, dan koji nadahnjuje naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, daje energiju našem narodu u Crnoj Gori – kazao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas veliki dan za Srbiju, naš nacionalni praznik, dan kada se rađala moderna srpska država, kada je veliki vožd, a narodni čovek Karađorđe podigao ustanak i dan kada je donet ustav ispred svog vremena.

Na Sretenje 1804. godine, na zboru viđenijih Srba sa teritorije Beogradskog (odnosno Smederevskog) pašaluka, koji se dogodio u Marićevića jaruzi u Orašcu, doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka i za vožda je izabran Đorđe Petrović – Karađorđe. Odluci o podizanju ustanka prethodila je seča knezova, odnosno uglednih narodnih prvaka, koje su dahije preventivno pobile, zbog navodne nelojalnosti.

Prvi srpski ustanak najpre je zahvatio krajeve zapadno od Kolubare, Šumadiju i Pomoravlje. Čitav Beogradski pašaluk oslobođen je 1807. godine, ali je sudbinu ustanka odredio ishod Rusko-turskog rata, pošto su Rusija i Turska potpisale mir u Bukureštu 1812. godine.

Prepuštanje Srbije bilo je plod činjenice da je počinjao Napoleonov pohod na Rusiju. Prema rečima Rankea, Karađorđevom bunom započela je Srpska revolucija, okončana uspešnim diplomatskim dostignućima Miloša Obrenovića, decenijama potom.

Karađorđe je tokom Prvog srpskog ustanka (1804-1813), u sklopu obnove srpske državnosti, između ostalog ustrojio i niz važnih institucija, poput Velike škole, dalekog začetka današnjeg Univerziteta u Beogradu.

Sretenjski ustav

Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski. Ustavne odredbe koje je sadržao oblikovane su po uzoru na ustave Francuske i Belgije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter