Izvor:
26.02.2019 u 10:41
0

VULIN: Mi nikada nećemo moći da se merimo s Rusijom ili Amerikom, ali za naše potrebe, za region imaćemo apsolutno najmoderniju flotu lovaca!

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da će kada posle remonta i modernizacije iz Belorusije stigne četiri Migova, Srbija imati 14 lovaca na nivou 4+ generacije, što je skoro najsavremenije što postoji na svetu.

On je podsetio da je "2012. godine, kada je današnji predsednik Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, bilo dana i nedelja u kojima Srbija nije imala nijedan jedini ispravan avion koji je mogao da poleti i da sprovodi sve ono što jedna suverena i međunarodno priznata zemlja mora da radi čuvajući svoje nebo".

Mi nikada nećemo moći da se merimo s Rusijom ili Amerikom. Nije nam ni potrebno. Ali za naše potrebe, za region, imaćemo apsolutno najmoderniju flotu lovaca od davne 1987. godine kada smo je poslednji put obnovili – istakao je ministar.

On je dodao da će Srbija imati i nove helikoptere i podsetio da treba da stignu tri nova helikoptera Mi-17, četiri Mi-35 i devet H-145, od čega pet za Vojsku Srbije, a četiri za MUP.

Te 2012. godine nismo mogli ni da maštamo o tako nečemu.To je bilo tako daleko, nezamislivo. Sada se samo po broju helikoptera, i to novih i najsavremenijih, možemo da merimo s bilo kojom zemljom u regionu, pa i da prednjačimo – rekao je Vulin.

Ministar je podsetio i da je trenutno u toku upis u vojne škole – Vojnu akademiju, Medicinski fakultet VMA, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu, i pozvao sve zainteresovane za vojni poziv da dođu i vide kako se živi i radi u vojnim školama, da vide da li im to odgovara i da prepoznaju svoju karijeru u Vojsci Srbije.

On je dodao da i ove godine vlada veliko interesovanje za vojne škole.

Komentarišući sporazum o vojno-tehničkoj saradnji s Belorusijom, tokom posete toj zemlji, iz koje se upravo vratio, mininstar odbrane je istakao da je primopredaja četiri MiG-a kruna realizacije tog sporazuma.

To vam govori i dobrim delom koliko su važni dobri odnosi. Odnosi između predsednika Vučića i predsednika Lukašenka su prijateljski odnosi dva čoveka koji se iskreno poštuju i uvažavaju i koji rade za dobrobit svojih zemalja. Ne postaje se to slučajno. Ima i drugih zemalja koje bi itekako volele da dobiju četiri MiG-a, a priznaćete, nismo mi baš neki strateški partner Belorusije – daleko smo jedni od drugih – rekao je Vulin i dodao da je do sporazuma došlo tako što predsednik Lukašenko poštuje predsednika Vučića kao čoveka koji vodi hrabru i nezavisnu politiku i istakao da nema mnogo takvih predsednika.

On je naglasio da se vojno-tehnički sporazum sa Belorusijom odlično odvija i uveren je da će se ta saradnja i dalje razvijati.

Ove godine mi smo domaćini tradicionalne velike vežbe ''Slovensko bratsvo'' koju čine ruska, beloruska i srpska vojska. Siguran sam da ćemo biti dobri domaćini, da će od nas imati šta da se nauči – rekao je Vulin i dodao da ove godine s beloruskom vojskom Srbija ima predviđenih 39 različitih aktivnosti, što je po broju aktivnosti stavlja na drugo mesto vojski s kojima Belorusija sarađuje, odmah iza Ruske Federacije.

Na pitanje zašto se Srbija naoružava, ministar je istakao da je za naoružavanje bilo potrebno pre svega imati državu, ali i politiku Vlade Aleksandra Vučića koja je uštedela ogroman novac, uspela da oporavi srpsku privredu i dođe do ekonomije koja može da finansira takvu vojsku.

Ali nije dovoljan ni novac. Morali ste da imate političku volju. Morali ste da imate slobodnu i nezavisnu politiku ove zemlje koja može da kaže – mi smo vojno neutralni i zato moramo da se naoružavamo. Nije pitanje zašto se Srbija naoružava. Mi smo vojno neutralna zemlja, nama niko neće doći u pomoć ako dođe do onog najgoreg. Mi ćemo sve morati sami. Mi zato moramo da imamo i avijaciju, i artiljeruju, i oklopne jedinice i pešadiju. Sve moramo da imamo zato što smo sami – rekao je ministar odbrane.

On je dodao da nije pitanje zašto se Srbija naoružava, već zašto se naoružavaju zemlje koje su članice NATO-a, jer njih ima ko da štiti, a Srbiju nema.

Upravo zato, dodao je on, mi moramo da budemo naoružani i snažni. Ako smo snažni i naoružani, ako imamo jaku i zadovoljnu armiju, imaćemo mir, a samim tim i političku i ekonomsku stabilnost i živećemo bolje – zaključio je ministar Vulin.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter