Izvor: KOSOVO ONLINE
23.01.2024 u 13:50
0

ALEKSANDAR MITIĆ ANALIZIRA SASTANAK SA EU: Mitić: Sastanak u Skoplju, osim plana EU za rast regiona, imao za cilj i pritisak oko dijaloga Beograda i Prištine

Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić izjavio je da je sastanak lidera regiona u Skoplju, kome je prisustvovao i pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen, bio više od sastanka posvećenog planu Evropske unije za rast Zapadnog Balkana i da je prisustvo O'Brajena bilo isključivo u funkciji pritiska u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

„Jasno je da je sastanak u Skoplju bio više od sastanka posvećenog samo planu EU za rast, već se radilo o još jednom sastanku na kojem je direktni fokus bio na procesu dijaloga Beograda i Prištine, jer samo korišćenje sredstava iz ovog plana će u slučaju Beograda i Prištine, pogotovo u slučaju Beograda, zavisiti od primene Ohridskog dogovora“, kaže Mitić.

UHAPŠEN MUŠKARAC KOJI JE PRETIO VUČIĆU UBISTVOM: Spominjao

On dodaje da je ovo još jedan instrument pritiska na Beograd i da je zbog toga potencijalno opasan.

„Ovde se radi o jednoj finansijskoj šargarepi, ali potencijalno i štapu. Jer baš zbog tog uslovljavanja i zbog činjenice da ukoliko Beograd ne crpi ta sredstava, to će činiti neke druge zemlje, jer su sredstva predviđena za sve države u regionu pa i za Kosovo, iako nije država. Jasno je da se ovde radi, ponavljam, o novom načinu pritiska na Beograd da prihvati i implementira elemente francusko-nemačkog plana o odricanju od Kosova što je, rekao bih, prilično neprihvatljivo i bojim se da ne smemo da upadnemo u zamku, da posmatramo ceo ovaj proces vezan za plan rasta EU kao odvojen od pritisaka na Beograd zbog Kosova“, kaže Mitić.

Kako ističe, prisustvo Džejmsa O’Brajena bilo je isključivo u funkciji pritiska u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, u neku ruku, s obzirom da je EU ta koja nudi šargarepu,

„O’Brajen je praktično ispod kaputa držao štap, i činjenica je da ovo nije prvi put da se SAD i funkcioneri američkog Stejt Departmenta pojavljuju na sastancima koji su isključivo vezani za regionalne integracije i odnose sa EU. Jasno je da je O’Brajen ovde bio pre svega u funkciji pritiska na Beograd u manjoj meri i na Prištinu“, kaže on.

Na pitanje da li Kurtijev poziv da se odvoje Evropske integracije Kosova od normalizacije odnosa sa Srbijom najava da će on nastaviti da blokira dijalog, Mitić kaže da je njegova politika jasna.

„On pokušava da izazivanjem raznih hibridnih kriza i pritisaka na srpsko stanovništvo na Kosovo vrši pritisak na Beograd, da stavlja Beograd stalno u defanzivu i da onda, nekim navodnim kompromisima kasnije dobija malo po malo ono što želi, legalizaciju i legitimizaciju svoje politike pre svega na severu Kosova“, dodaje Mitić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter