Izvor: HAPPYBSC/TANJUG
13.11.2023 u 16:56
0

ANA BRNABIĆ: Premijerka je danas otvorila centar izuzetnosti u kome će privremeno biti i peti tehološki park u Srbiji

Srbija otvara Centar izuezetnosti i naučno tehlološki park u Kragujevcu, izjavila je danas tokom posete srpska premijerka

Premijerka Ana Brnabić obišla je danas završne radove na Centru izvrsnosti u Kragujevcu.

  • Želela sam da obiđem kako idu radovi. To je jedan od onih projekata koji predugo traju. On se finansira iz budžeta Srbije, ali i preko i kredita EIB za istraživanje i razvoj, što ga dodatno usporava dok dobijete sva odobrenja… A ovde je posebno problematično bilo što je firma koja ga je gradila otišla u bankrot, pa smo morali da raskidamo ugovor i raspisujemo novi tender – između ostalog je pojasnila premijerka, pa dodala:
  •  Svima nam je postala frustracija što je taj projekat postao Skadar na Bojani. Ali je vrlo važan. I Univerzitet u Kragujevcu ga je zaslužio. Uskoro ćemo ga završiti, radovi su sada zaista pri kraju – istakla je. Sada raspisujemo opremu za tender, za nameštaj. U aprilu će se useliti ljudi i krenuće da rade. Tu će privremeno biti smešten i Naučno-tehnološki park Kragujevac, peti takav u Srbiji. Ali to će biti samo privremeno, jer Kragujevac treba mnogo veći prostor za svoj naučno-tehnološki park – najavila je Brnabić.

Ona je još kazala da će u ovom Centru izvrsnosti privremeno biti smešten i naučno tehnološki park čime Kragujevac postaje peti grad u Srbiji koji će imati naučno tehnološki park.

  • Za Kragujevac je potreban mnogo veći naučno tehnološki park i tako da mi već od seldeće godine krećemo sa izgardnjom velikog inovacionog distrikta, koji je jedan fenomenaln spoj i tu ćemo imati Naučno tehnološki park i dodatno razgovaramo sa Mind grupom da Kragujevac ima dva Naučno tehnološka parka. Rekla je ona i dodala
  • Da 2024. godine je prekretnica, kada će mnogi važni projekti biti završeni. Planirano je da Kragujevac bude dom Oracle i Amazona, i u toku su pregovori sa CERNOM da se takodje u Kragujevcu formira DATA centar.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter