Izvor: TANJUG
19.10.2023 u 13:32
0

BUGARSKA UCENA SREBIJE I MAĐARSKE: Veća taksa diže cenu gasa u Srbiji – Vlada odlučuje o poskupljenju za potrošače

Direktor Srbijagasa Dušan Bajtović rekao je danas da će odluka Bugarske o povećanju takse za tranzit gasa gasovodom "Balkanski tok" kroz tu zemlju uticati na cenu tog energenta, ali da od Vlade Srbije zavisi da li će se to uračunati u cenu za krajnje potrošače.

„Da li bi se plaćanje te takse odrazilo na konačne cene gasa? Odrazilo bi se. Da li bi se odrazilo na potrošače u Srbiji, zavisi šta Vlada Srbije proceni. Nećemo gledati samo cenu gasa, već i privredi rast, radna mesta, da li može stanovništvo to da plati“, rekao je Bajatović novinarima na potpisivanju ugovora sa firmom DM invest o gasifikaciji dela Novog Beograda.

DOGOVOR OKO BUGARSKE UCENE: Mali i Sijarto odluka Bugarske da uvede porez na ruski gas neprijateljski korak usmeren protiv Mađarske i Srbije

Podsetio je da je u Srbiji na snazi uredba kojom je cena gasa ograničena. Istakao je da je povećanje tranzitne takse „strašna situacija za celu jugoistočnu Evropu“.

„Time su prekršena sva tržišna pravila i uvedena diskriminatorna mera i ispada da potrošači u Srbiji i Mađarskoj treba da pune bugarski budžet“, rekao je Bajatović.

Uredba, koju je pre nekoliko dana donela Bugarska i koja je odmah stupila na snagu, predviđa taksu od 10,76 dolara za 1.000 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje kroz teritoriju te zemlje gasovodom „Balkanski tok“. Time bi se, kako su preneli mediji, obezbedio prihod od 1,2 milijarde evra i za godinu dana isplatio trošak gradnje tog gasovoda kroz Bugarsku.

Ako bi se ta povećana taksa uračunala u krajnju cenu za potrošače u Srbiji, poskupljenje gasa bi iznosilo oko 20 odsto, jer je već planirano da od 1. novembra poskupi deset odsto.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter