Izvor:
08.06.2019 u 08:55
0

DAČIĆ I GAN: Složili oko jačanja bilateralnih odnosa…(FOTO)

Ministri spoljnih poslova Srbije i Južne Koreje, Ivica Dačić i Gan Gjong-Hva, založili su se danas u Beogradu za jačanje bilateralnih odnosa dve zemlje, kako političkih tako i ekonomskih.

Ministar Dačić izrazio je nadu da će Južna Koreja zadržati svoj stav i umereno se postavljati prema kosovskom problemu, sve dok traju pregovori Beograda i Prištine.

-Prethodne administracije su priznale Kosovo kao nezavisnu državu, ali nikada nisu uspostavile diplomatske odnose, niti formalizovali odnose-izjavio je ministar Dačić

Šef srpske diplomatije je podsetio da je Južna Koreja ostala uzdržana prilikom glasanja za pristup Kosova Interpolu i Unesku.

Dačić je poručio da Srbija i Južna Koreja obeležavaju 30 godina diplomatskih odnosa, ali da je poslednja poseta južnokorejskog ministra bila pre 29 godina.

-Želimo da unapredimo bilateralne odnose sa Južnom Korejom i na političkom nivou, da imamo česte bilateralne sastanke, da se trudimo da tražimo zajedničke interese o našem nastupu u mejdunarodnim organizacijama- izjavio je ministar.

Dačić smatra da bi i ekonomska saradnja dveju država, koja trenutno iznosi oko 203 miliona evra, mogla da bude veća.

On je ponovo izjavio saučešće povodom brodske nesreće na Dunavu u Budimpešti, u kojoj je stradalo više državljana Južne Koreje.

Povodom situacije na Korejskom poluostrvu, srpski šef diplomatije je izjavio da se Srbija nada da će se pitanje denuklearizacije rešiti mirnim putem.

-Srbija sa posebnom pažnjom prati situaciju u regionu Korejskog poluostrva. Mi želimo, a to je i naš pristup, da se svi problemi rešavaju na miran način, da se sva sporna pitanja moraju rešiti mirnim putem, između ostalog i denuklearizacija- rekao je Dačić.

Šefica diplomatije Južne Koreje izjavila je da je Srbija važan partner Južne Koreje i poručila da vlada u Seulu podržava evropski put Srbije i da se nada da će između Beograda i Prištine doći do sveobuhvatnog sporazuma što je pre moguće.

Ona kaže da je oduševljena što je u poseti Srbiji povodom 30. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa i što je sa Dačićem razgovarala o bilateralnim odnosima.

Sa Dačićem je, kako kaže, razgovarala o trgovini, investicijama, kulturnoj razmeni i regionalnoj situaicji, između ostalog.

Istakla je da u poslednje vreme, kompanije iz Južne Koreje sve više razmatraju dolazak u Srbiju i da će sa ministrom Dačićem raditi na proširenju kulturne i ljudske razmene.

Zahvalila se i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je u novembru prošle godine prisustvovao otvaranju južnokorejske fabrike “Eseks-Jurop”.

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter