Izvor:
03.06.2019 u 15:00
0

DAČIĆ:Uzajamna podrška teritorjalnom integritetu!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Republike Kipar u Srbiji Konstantinos Elijades izrazili su danas snažnu i principijelnu uzajamnu podršku očuvanju suvereniteta i teritorijalnog inegriteta dve zemlje, a sa kiparske strane je izražena puna podrška procesu evropskih integracija Srbije.

U razgovoru, koji je protekao u srdačnoj atmosferi, potvrđeno je da su bilateralni odnosi dve države zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski utvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda i dve države, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Republika Srbija, kako se navodi, sa velikom zabrinutošću prati razvoj situacije u istočnom Mediteranu i osuđuje svaku aktivnost koja nije u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući i Konvenciju UN-a o pravu mora.

– Republika Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kipra, uključujući i suverena prava Kipra da istražuje i iskorišćava prirodne resurse u svojoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni – navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, sve ekonomske aktivnosti u ovoj zoni mogu da se sprovode samo uz saglasnost kiparskih vlasti i uz poštovanje međunarodnog prava i Konvencije UN-a o pravu mora.

– Očekuje se od Turske da se ponaša u skladu sa osnovnim principima međunarodnog prava, kako bi se izbegao rast tenzija i pogoršanje bezbednosne situacije u regionu – navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da se Srbija, koja je suočena sa svojim problemima i neophodnošću odbrane nacionalnih interesa, snažno zalaže za dijalog kao jedini mogući mehanizam mirnog rešavanja sporova i, s tim u vezi, ukazuje na "neophodnost uzdržavanja od unilateralnih aktivnosti koje direktno ugrožavaju dijalog i mogućnost postizanja rešenja".

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter