Izvor: HappyBSC
11.04.2022 u 22:15
0

DIMITRIJEVIĆ U „ĆIRILICI“: Titova Jugoslavija je bila članica NATO pakta!

 Gost emisije „Ćirilica“ bio je istoričar Bojan Dimitrijević. 

 Da li je Titova Jugoslavija stvarno bila članica NATO pakta? Govori se da taj balkanski NATO pakt sa Turskom i Grčkom nikad nije ni ukinut i da smo mi u rat devedesetih ušli kao članica NATO-a-pitao je Marić. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-To nije baš tako. Jugoslavija je 1951. godine postala pridruženi član NATO-a kroz sistem vojne pomoći. Američki program za vojnu pomoć je uveo Jugoslaviju u NATO. Taj program vojne pomoći su uživale zemlje članice NATO-a i zemlje koje su bile izložene sovjetskoj mogućoj agresiji. Mi smo bili deo planiranja da u slučaju rata sa SSSR učestvujemo sa vojskom i ogromnom količinom oružja koje smo imali. Sam Tito nije mnogo uživao u tom. Tada smo dobili preko 600 mlaznih i klipnih aviona, preko 1000 tenkova…  Kada je Staljin umro stvarisu  postale malo relaksiranije,  a posebno kada je Tito otkrio „Nesvrstane“. Do1961. godine je trajalo to zbližavanje sa NATO-om.  Ti sporazumi su  i dalje ostali i nikad nisu raskinuti. Tito je uviđao da agresor može da bude i Istok i Zapad, a onda se desio građanski rat kod nas. Mi smo bili saveznici sa Zapadom, pokušali smo da približimo Srbiju njihovim standardima. Ova generacija koja sada vodi Vojsku Srbije je školovana na Zapadu. Srbija nikada nije imala konflikt sa Rusijom u poslednjih 100 godina. Srpska država nikada nije bila neprijatelj sa SSSR-om ni Rusijom. Nismo imali odnose sa Sovjetskim savezom do pre sam Drugi svetski rat kada su oni na brzinu uspostavljeni. Jugoslavija se kreće levo-desno i tek sedamdesetih godina postaje naklonjena i Istoku i Zapadu-ispričao je Dimitrijević. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter