Izvor: HappyBSC
11.04.2022 u 21:33
0

POČELA JE „ĆIRILICA“: Srbija najzad na Zapadu

Gosti ovonedeljne emisije „Ćirilica“ kod Milomira Marića su Suzana Grubješić-Centar za spoljnu politiku, Nikola Šainović-bivši premijer Srbije i potpredsednik vlade Jugoslavije, Duško Lopandić-diplomata i stručnjak za evropsko pravo i Bojan Dimitrijević-istoričar. 

Da li je Srbija najzad na Zapadu i kako se to odražava na vođenje domaće, ali i spoljne politike, rekli su na samom početku emisije Suzana Grubješić i Duško Lopandić. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Srbija je odavno na Zapadu samo nam to niko još nije saopštio. Tu nema nikakve dileme. Mi smo se opredelili za Zapad posle 2000.godine,  a naročito kada smo sa EU potpisali sporazum o stabilizaciji i pridruživanju,  pa podneli kandidaturu za članstvo 2009. godine, potom dobili status kandidata  2012. godine,  pa otvorili pregovore 2014. godine… Dakle, mi jesmo na Zapadu, pripadamo Evropi i geografski i kulturno i istorijski i na bilo koji drugi način. Pripadamo i politički. Ovo što je predsednik Aleksandar Vučić pre neki dan rekao je tačno. Mi nismo politički neutralna država, mi smo država koja je na evropskom putu i ona koja čini onoliko koliko može kako bi uskoro postala članica EU. Da sve zavisi od nas, to bi se desilo mnogo ranije. Nažalost, ništa nije zavisilo od nas jer je mnogo faktora u toj igri. Zato nam evropski put deluje dugo i iscrpljujuće. Nekad se zapitam „ima li kraja?“ Ali ima, mislim da ćemo biti jedna ponosna nacija, članica porodice EU-rekla je Grubješić. 

Ona smatra da neće biti dramatičnih zaokreta u diplomatiji prema Srbiji.  U interesu Srbije je da štiti sopstvene nacionalne interese-naglasila je Grubješić. 

-Zvuči dramatično, ali u stvari nije. Kad se kaže da bi trebalo da uvedemo sankcije Rusije. To su uradile sve zemlje iz našeg okruženja. Ništa im se nije desilo. Nije nebo palo ni na Crnu Goru ni na Albaniju. Nećemo se smrzavati. EU nas je sačuvala tako što nas je izuzela iz embarga ruske nafte i gasa. Nastavićemo da ih koristimo jer mi drugih pravaca nemamo još uvek, nastavićemo da uvozimo, ali će to učiniti i ostale zemlje. Srbija i Mađarska i ostale 92 zemlje koje su glasale za izbacivanje Rusije iz Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija gledale su samo svoje interese. Nisu bile žrtve nikakve rusofobije kako je Peskov rekao. Naš interes je bio da glasamo onako kako su glasale sve evropske zemlje osim Belorusije. Sa druge strane  mi smo jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. Nismo mi nikakve žrtve,  gledamo da u svemu što se sada dešava sledimo svoj državni interes koji se u velikoj meri poklapa sa interesima EU.  Mi smo se vrednosno odredili glasajući upravo tamo gde je i mesto, u Generalnoj skupštini UN. Treći put smo glasali onako kako smo smatrali da treba i kako je moguće-rekla je Grubješić. 

-Srbija je uključena dobrim delom u Evropu ako gledamo sa ekonomskog ugla. Mi smo u slobodnoj zoni sa EU. Kapital i investicije dolaze odande. Veliki je broj zapadnih banaka i kompanija u Srbiji.  Naši ljudi takođe šalju sredstva iz EU. Velikim delom smo integrisani. Ovo je neprirodan položaj  u političkom smislu što nismo još uvek u potpunosti  uključeni u EU i što se to odužilo preko svake mere. Već dve decenije čekamo. Došlo je do zamora samog procesakazao je Lopandić. 

-Što se tiče samog rata, ne možemo da razmišljamo o Evropi i svetu na način na koji smo razmišljali pre 24. februara. U tom smislu je logično da Srbija nastoji da bude neutralna.  Mi smo barem dva puta pokušali da budemo neutralni. Srbija je kroz istoriju, baš zbog toga bila izložena raznim pritiscima. Nema nekog posebnog recepta u spoljnoj politici. Ovaj rat bi mogao da ubrza samo našu integraciju u EU, to je moje mišljenje.  Mi imamo nerešeno pitanje Kosova i takvo pitanje nema niko drugi. Zato smo u specifičnoj situaciji.  Pitanje Kosova opterećuje srpsku politiku što uslovljava i našu spoljnu politiku – kazao je Lopandić. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter