Izvor: Tanjug
17.07.2022 u 20:22
0

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić izjavio je da su hrvatske vojne akcije „Oluja“ i „Bljesak“ samo nastavak onoga što je Hrvatska započela u Drugom svetskom ratu!

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić izjavio je da su hrvatske vojne akcije „Oluja“ i „Bljesak“ samo nastavak onoga što je Hrvatska započela u Drugom svetskom ratu u odnosu na Srbe.

Ristić za Tanjug kaže da se može činiti nelogičnim povezivanje Drugog svetskog rata i “Oluje“ i “Bljeska“ ali, dodaje da je kada se pogleda reakcija hrvatskih zvaničnika oko slučaja zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ode u Jasenovac, to očigledno.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Prvo u sramotnoj noti od petka, a danas i u trapavoj pres konferenciji hrvatskog ministra spoljnih poslova gde je pokušao da odbrani neodbranjivo, očigledno je da je progovorila nečista savest ili podsvest i da ono što mi naslućujemo sa ove strane te istorijske zavese, a to je da su i Ouja i Bljesak bili samo nastavak onoga što je započeto u Drugom svetskom ratu“, navodi Ristić.

Dodaje da se hrvatske vlasti svih ovih godina bave time i da javna memorijalizacija događaja iz devedesetih godina, insistiranje na njima, služi kako bi se na neki način u istorijski i ljudski zaborav bacilo sve ono što predstavlja NDH kao genocidna tvorevina.

Ristić je naveo da formulacija kojom su hrvatske vlasti obrazložile što nisu pustile predsednika Vučića da poseti Jasenovac – da je stranim zvaničnicima zabranjena poseta u privatnom svojstvu – skandalozna, nedemokratska i anticivilizacijska, i ocenio ““da je u Hrvatskoj na delu oživljavanje ustaštva““.

Kako kaže, nije svejedno da li Jasenovac želi da poseti predsednik Nigerije, Brazila, Kine i slično, odnosno neke države koja nema direktne veze sa Jasenovcem, ili Jasenovac želi da poseti neko ko je direktan potomak žrtava genocida počinjenog nad Srbima u Drugom svetskom ratu, kao što je slučaj sa predsednikom Vučićem i predsednikom Srbije – matične države srpskog naroda, čiji su pripadnici u najvećem procentu stradali upravo u Jasenovcu.

„S jedne strane predsednik Srbije ne može da poseti privatno Jasenovac, s druge strane ne može zvanično da poseti, drugim rečima predsednik Srbije apsolutno ne može da poseti Jasenovac“, ističe Ristić.

Navodi da se to naslućivalo svih ovih decenija, jer nijedan predsednik Srbije, ma kako se ona zvala od 1945. do danas, nije uspeo da dođe u Jasenovac i da oda počast svim stradalnicima jasenovačkim i Srbima i Romima, Jevrejima, Hrvatima.

„To je ono što je zastrašujuće. Ovoga puta je to ogoljeno, a do sada smo samo mogli da naslutimo. Očigledno je vešto prikrivano, međutim sada je eruptiralo u noti koja je ispunjena besom, jarošću i pre svega demonstracijom potpuno nepravnog, anticivilizacijskog i nedemokratskog ponašanja“, navodi Ristić.

SELAKOVIĆ OČITAO BUKVICU HRVATSKOM KOLEGI „Ako je to evropski nivo, koncept, evropska paradigma, onda takva Evropa tome treba da se stidi“

Kako kaže, ovu odluku hrvatskih vlasti treba tumačiti u širem političkom i istorijskom kontekstu.

„U Hrvatskoj je na delu oživljavanje ustaštva, minimiziranje zločina genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima, Romima u NDH, negiranje njegovog karaktera, sistematičnosti, obima, masovnosti zločina“, rekao je Ristić.

Dodaje da hrvatske vlasti pokušavaju da minimiziraju i da u istorijski i ljudski zaborav oteraju Jasenovac i zločin genocida počinjenog nad Srbima, a da je poseta jednog potomka žrtava genocida koji je u ovom trenutku i predsednik Republike Srbije, nešto što je nedobrodošlo.

„Tada se poseže za ovim restriktivnim merama koje predstavljaju kršenje i međunarodnog prava i brojnih međunarodnih i civilizacijskih i pravnih principa i normi“, zaključio je Ristić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter