Izvor: Happy BSC Portal/Kosovo-online.com
08.11.2023 u 11:52
0

DRAGOVIĆ: „Zbog zabrane gradnje nove škole, ugrožena normalna nastava za 300 učenika romske zajednice u Severnoj Mitrovici“

Učenici osnovnih škola „Vlado Ćetković“ i „Veljko Banašević“ u Severnoj Mitrovici, uprkos zalaganju Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalne samouprave, neće ni ove godine dobiti nove školske prostorije.

Načelnik Školske uprave Kosovske Mitrovice Blažo Dragović u razgovoru za Kosovo onlajn ističe da će gotovo 300 učenika i dalje svoje znanje sticati u OŠ „Branko Radičević“ gde se zbog manjka prostora nastava organizuje u dve smene, kako bi svi učenici imali najbolje moguće uslove za obrazovanje.

– Radovi na izgradnji nove škole u kojoj bi trebalo da budu smeštene OŠ ‘Vlado Ćetković’ i OŠ ‘Veljko Banašević’ u Kosovskoj Mitrovici su obustavljen od strane tzv. Kosovskih institucija 20.jula.2023 godine. Navedene škole trenutno koriste prostorije OŠ ‘Branko Radičević’ u Kosovskoj Mitrovici gde je zbog ograničenog kapaciteta održavanje nastave za učenike veoma otežano. Mora se napomenuti da u ovim školama, nastavu trenutno pohađa 295 učenika isključivo romske nacionalne manjine – rekao je on.


Dodao je da bi se izgradnjom nove škole znatno povećao kvalitet nastave kod romske zajednice.

– Time što su izgradnju obustavili, ugrozili su nastavu, obrazovanje, egzistenciju kao i ravnopravnost nacionalnih manjina kod dece romske nacionalne manjine – rekao je Dragović.

Radovi na izgradnji ovog objekta počeli su ove godine, ali su zaustavljeni od strane opštinske inspekcije bez ikakvog obaveštenja koji su razlozi.

NASTIĆ: Nemačka gazi Rezoluciju 1244 – potreban pritisak na Prištinu, a ne uvek tražiti krivca u Srbiji

Ove dve osnovne škole nalazile su se nekada u južnom delu Mitrovice, ali nakon rata, u Južnoj Mitrovici nema više Srba sem porodice sveštenika koja živi u crkvenom domu, u dvorištu hrama Svetog Save.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter