Izvor: EURONEWS
28.02.2024 u 20:58
0

EU UPUTILA ZAHTEV SRBIJI: Evropski parlament traži da se Srbija usaglasi sa EU

Evropski poslanici usvojili su danas u Strazburu rezoluciju o sprovođenju zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP), u kojoj se Srbija poziva da se hitno uskladi sa tom politikom EU.

U delu koji se tiče Srbije u rezoluciji, koja nije pravno obavezujuća i koja treba da posluži kao smernica evropskim institucijama, a sačinjena je na osnovu godišnjeg izveštaja za 2023. o sprovođenju ZSBP predsednika Odbora za spoljne poslove Dejvida Mekalistera, izražava se podrška normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i pozivaju obe strane da se angažuju u dijalogu kako bi se postigao „sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum“.

Uz pozdravljanje paketa proširenja EU za 2023. i Plana rasta za Zapadni Balkan koje je predstavila Evropska Komisija, poziva se Savet EU da pokaže „istinsku političku posvećenost perspektivi članstva zemalja Zapadnog Balkana“.

Istovremeno se navodi da bi zemlje kandidate za članstvo trebalo procenjivati na osnovu njihovih zasluga „u ispunjavanju objektivnih kriterijuma za pristupanje“, što, napominje se, uključuje primenu reformi u vezi sa EU i usklađivanje politike sa ZSBP, kao što su stavovi i restriktivne mere usvojeni kao odgovor na rat Rusije u Ukrajini.

Dok se pozdravlja to što je većina zemalja Zapadnog Balkana usklađena sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, Beograd se poziva da hitno učini isto, posebno, kako se navodi, „imajući u vidu da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja koja se još nije uskladila sa sankcijama usvojenim kao odgovor na ruski agresorski rat protiv Ukrajine“.

Nastavak procesa pristupanja Srbije EU uslovljava se usklađivanjem sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvarivanjem, kako se navodi, „značajnog napretka u reformama vezanim za EU“.

Izražava se i podrška normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i razvoju dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter