Izvor: HAPPY BSC
06.11.2022 u 17:48
0

Ivica Dačić u emisiji „POSLE RUČKA“: „Došlo je vreme da se istera na čistac da li Briselski sporazum postoji ili ne postoji!“

U emisiji „POSLE RUČKA“ na kanalu TV HAPPY naš gost, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić govorio je o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje: Ukoliko Kurti na silu ne poštuje međunarodne odnose, da li mi možemo na silu da poštujemo međunarodne odnose, s obzirom da SAD imaju pametnija posla trenutno i da nisu više „jaka leđa“ kakva su bila do nedavno, Dačić je odgovorio da to niko ne bi voleo ali ako se to desi da će morati.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Naravno da niko od nas ne bi voleo da se to desi, ali ako se to desi moraćemo. Mislim da je to svima jasno, da Srbija misli ozbiljno i došlo je vreme da se istera na čistac to pitanje da li zaista neko hoće da formira tu Zajednicu srpskih odnosa ili neće, odnosno da nam se kaže da li Briselski sporazum postoji ili ne postoji, jer mi ga nikada ne bismo ni potpisali, a ja sam ga potpisao, da nije bilo te garancije od strane Evropske unije da će biti formirana ZSO i niz drugih nekih dodatnih stvari kao što je srpska policija, odnosno taj deo policije tzv. Kosova kojim upravljaju i u kome se nalaze Srbi, gde gradonačelnici ove četiri opštine imaju odlučujuću ulogu u postavljanju ko će to da bude, srpske sudije i tužioci, da bi oni sudili i tužili Srbe. Sve je to kompleks pitanja koji je vezan sa Zajednicom srpskih opština. Ako se devet godina to ne dešava i ako devet godina stalno slušamo neke argumente i isprike zašto nešto ne može, a da pri tome se non stop primenjuje ta politika svršenog čina, odnosno jednostranih poteza, koji kao krajnji cilj imaju ustvari da se izvrda ta obaveza i da se jednostavno Srbi nateraju da prihvate, kako oni to kažu realnost, odnosno da prihvate Republiku Kosovo kao neku svoju državu. Onda se postavlja pitanje koliko Srbi to mogu da trpe“, rekao je ministar spoljnih poslova.

Dačić je dodao da ako Međunarodna zajednica ne osudi ponašanje Prištine, postavlja se pitanje da li su i oni za poštovanje Briselskog sporazuma

„Ovde je pitanje tih ljudi koji žive dole, na kraju krajeva Dok su oni dole mi možemo legitimno da postavljamo interese srpskog naroda. Zato je njihov cilj kao što su ustaše radile u Hrvatskoj, kada su govorili, kao Mile Budak što je govorio: „Jednu trećinu treba pobiti, jednu trećinu proterati, jednu trećinu pokatoličiti“. Ovde je krajnji cilj da se sever KiM, koji nije deo, kako oni kažu, ustavno pravnog sistema Republike Kosova, da se utera u tu Republiku Kosovo. Oni kažu da je političko rešenje već tu, ono je doneto, mi samo Srbi treba da se anesteziramo, da to lakše progutamo, tu žabu, pa dal anestezija da bude lokalna ili totalna svejedno i da o tome više nema nikakvog razgovora. E to je nešto na šta mi ne možemo da pristanemo. Znam da je predsednik Vučić sugerisao, pošto sam bio prisutan tom sastanku sa Miroslavom Lajčakom, znam šta je on pričao Srbima sa KiM u tim razgovorima, a to je da samo vodimo računa da ne preduzimamo neke korake koji bi nam naneli štetu. Da ne budemo mi označeni kao neki vinovnici incidenata, da naš pristup bude, bez obzira dal se to nekome sviđa ili ne, ali mi branimo Biselski sporazum, hoćete li vi da ga sprovodite ili nećete, a Kurti ga ruši. Ako sada Međunarodna zajednica neće da osudi to što on radi onda se postavlja pitanje da li i oni uopšte podržavaju Briselski sporazum. Ja mislim da je potpuno jasno da cela Srbija, da se mi razumemo Srpski narod na Kosovu i Metohiji je presrećan zbog onoga što je danas bilo, jer ne može više da trpi. Oni su mnogo puta kritikovali i Vučića i mene i sve nas iz državnog rukovodstva, dokle će više da ćute“, dodao je šef srpske diplomatije.

O predlogu Šolca i Makrona za rešenje kosovskog pitanja ministar je izjavio da se ne razmatra jer polazi od neprihvatljivih osnova za Srbiju.

„Ako sada gledamo na to da taj pritisak podrazumeva da im nešto ne damo, ili da im napravimo neko zlo, nije svoj cilj. Ovde je reč o nečemu drugom, ovde se kvari njihov politički koncept, to nije samo priština nego im se kvari politički koncept u celini, a to se može pratiti kroz liniju plana  Šolca i Makrona gde oni više ne govore o političkom rešenju. Oni ne postavljaju pitanje šta će biti dogovor Beograda i Prištine, oni smatraju da je političko rešenje doneto i njima je centralno pitanje kako da ubede sada te Srbe koji su tamo i Beograd da mi se sa time složimo. Oni ne daju nikakvu alternativu. Oni nisu predložili ništa, kao mi ćemo sada da razgovaramo o tome, taj plan je ustvari, govori samo o tome kako da mi te odnose definišemo da mi formalno ne moramo da priznamo Kosovo ali da suštinski to su dva nezavisna sistema koja idu u EU paralelno, da se mi ne protivimo, ne bunimo, da oni budu članovi UN i sve. Znate šta, kad je već tako onda možete da ih i priznate. Ako ste im dali sve to suštinski ste im priznali nezavisnost. Šta njima kvari celu priču – oni misle da mogu da nas nateraju da mi to brzo uradimo, zato stalno pričaju te februar, te ovo, te ono. Šta je tu nešto što vam oni nude za ti? Formalno kažu otvoriće se inveticije, obećanje da će da budu neke investicije, da ćemo po bržem hodu da uđemo u Evropsku uniju. To sigurno ne može niko da garantuje da je ispod 10 do 20 godina. Znači, da uopšte ne pričam o tome i da ne ulazim u detalje o svemu, za nas je taj plan politički neprihvatljiv jer on polazi od neprihvatljivih osnova, odnosno od pretpostavke da smo se mi složili da je Kosovo nezavisna država. Za nas je to neprihvatljivo i mi uopšte ne ulazimo u detalje tog plana“ , izjavio je Dačić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter