Izvor: RT
02.11.2023 u 12:19
0

KAKVA „DRŽAVA“ TAKAV I POPIS: BOJKOT na KiM!

Što se tiče srpske zajednice na KiM, prema sadašnjim uslovima, sasvim je izvesno da će popis u najvećoj meri biti bojkotovan

Više puta odlagan, najpre 2021, zatim 2022, pa u avgustu ove godine, popis stanovništva na Kosovu i Metohiji u organizaciji tzv. Vlade Kosova nije počeo ni juče, iako je to bilo predviđeno odlukom vlasti u Prištini.

Procene su da bi popisivači mogli na teren za „pet do deset dana“, ali – ni to nije sigurno.

Zamenik direktora tzv. Agencije Kosova za statistiku Iljir Beriša juče je, naime, potvrdio da popis stanovništva na „Kosovu“ nije počeo, iako su na to bili obavezni prema odluci Vlade Aljbina Kurtija od 23. avgusta ove godine. Beriša je rekao i da premijer Kurti nije odobrio njihov zahtev za novo odlaganje popisa, iako još nisu spremni da krenu sa tim poslom, preneo je portal „Ljajmi“ u Prištini.

Beriša je objasnio da bi za nekoliko dana trebalo da stignu tablet računari, kao i da bude završeno zapošljavanje 4.500 matičara i nadzornika, kao i da se završi obuka.

„Premijer Aljbin Kurti nije prihvatio naš zahtev za odlaganje popisa stanovništa i rok za registraciju počinje od danas, 1. novembra do 15. decembra“, rekao je Beriša.

Prema njegovoj izjavi, Kurti im je „dao rok od 45 dana da proces popisa završe“.

Po proceni Beriše, ako popis počne za „pet do deset dana, biće završen u roku“.

Prethodno, 23. avgusta ove godine, tzv. Vlada Kosova donela je odluku da popis umesto 1. septembra kako je ranije bilo predviđeno, počne dva meseca kasnije, 1. novembra. Kurti je tada, optužujući Centralnu komisiju za popis za niz propusta, objasnio da do „kašnjenja dolazi zbog kašnjenja“ u procesu organizacije popisa.

„Iako su pripreme obavljene uprkos otporu, koji je čak i unutar Centralne komisije proizvela Zajednica opština Kosova, ne možemo početi proces pre 1. novembra. Dakle, dva meseca kasnije zbog nemogućnosti Kosovske agencije za statistiku da planira detalje“, rekao je Kurti.

Sada se, međutim, ispostavilo da su i dva dodatna meseca malo, pa se i dalje ne zna kada bi popis mogao da počne.

Zamenik direktora Agencije za statistiku „Kosova“ Iljir Beriša, tri dana uoči 1. novembra među razlozima za kašnjenje popisa naveo je stanje na severu KiM i procenio kako je „moguće da će srpska zajednica na Severu bojkotovati popis“.

Beriša je tada otkrio da je ASK od vlade „Kosova“ tražila da se popis odloži za sledeću godinu, ali je Kurti taj zahtev kasnije odbio.

Poslednji popis stanovništva na „Kosovu“ obavljen je 2011. godine i tada je srpska zajednica ovaj posao u najvećoj meri bojkotovala. Od više od 100.000 Srba, koliko ih je tada po nekim procenama bilo na KiM, tada je, uz 1.616.000 Albanaca, popisano tek nešto više od 25.000 pripadnika srpske zajednice.

Zanimljivo je da iako po svim procenama na Kosovu trenutno ne živi više od milion ljudi, tamošnjoj Agenciji za statistiku trebaće čitavih 45 dana da popis obavi. Trenutno nije sigurno da će i taj rok biti ispoštovan.

„Veliki deo albanske populacije se odrekao državljanstva novonastale države Kosovo i prema procenama tamo sada ne živi više od miliona ljudi. Srba koji su ostali na Kosovu, takođe prema procenama, trenutno je oko 120.000. Ta činjenica ne odgovara Aljbinu Kurtiju i zato on, od kako je na vlasti, pomera datum održavanja popisa a pritom je uzeo od Evropske unije 4,8 miliona evra koji su bili namenjeni tome da se vidi koliko ljudi ukupno živi na Kosovu„, izjavio je za „Kosovo onlajn“ Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije.

Što se tiče srpske zajednice na Kosovu, prema sadašnjim uslovima, sasvim je izvesno da će popis u najvećoj meri biti bojkotovan.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter