Izvor: Tanjug
24.06.2020 u 10:56
0

KORONA I DALJE IMA POTENCIJAL ŠIRENJA Ovo je imunolog Srđa Janković preporučio za proslavu mature

Imunolog Srđa Janković kaže da virus korona i dalje ima potencijal širenja, da je Krizni štab zbog toga reagovao te da će maske biti obavezne u javnom prevozu, a preporuka je da se nose u zatvorenom prostoru – banke, pošte, prodavnice.

On je rekao da se može sprečiti širenje ukoliko se svi budu pridržavali preporuka koje su i do sada bile na snazi, ali su sada pojačane.

– Svi bi trebalo da nose masku. Maska ne štiti stopostotno, ali ukoliko je svi nosimo epidemija se usporava za 40 odsto. To su pokazali poslednji objavljeni radovi – rekao je Janković.

Ističe da je važna fizička distanca na otvorenom prostoru. Dodaje da je povećan broj zaraženih opomena za sve nas da moramo da pazimo, da zaštitimo sebe i druge, jer je virus među nama.

– Potencijal širenja postoji, zbog toga stežemo protivepidemijski obruč. Broj novozaraženih raste i to želimo da sasečemo u korenu – naveo je on.

Upitan da li se može desiti da se ponovo uvede vanredno stanje i policijski čas, Janković je rekao da se ta opcija ne razmatra u ovom trenutku.

– Ukoliko rizik postane veći može i to da se desi i da se takve mere uvode, ali u ovom trenutku one nisu u razmatranju – naglasio je on.

Govoreći o proslavi mature, Janković je rekao da u ovom trenutku nisu zabranjena takva okupljanja, ali da distanca mora da se poštuje.

– Znamo da su na maturama emocije uzavrele, kao na derbiju, i da je teško održati distancu. Međutim, to je surovost koju moramo da progutamo – zaključio je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter