Izvor: TANJUG
31.10.2022 u 09:58
0

KURTI ODLUKOM O PREREGISTRACIJI HOĆE DA PROTERA SRBE! Petković: „Da vidimo konkretnu akciju Vašingtona i Brisela“

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je odluka Prištine o preregistraciji vozila protivpravna, nelegalna i nasilna i poručio da međunarodna zajednica mora da reaguje.

PETKOVIĆ SE OGLASIO NAKON SKANDALOZNE ODLUKE: Kurti sprema PAKAO Srbima od 1.novembra

– Mi smo videli saopštenja i od strane Vašingtona i Brisela, ali moramo da vidimo i konkretnu akciju i konkretna dela – rekao je Petković, prenose mediji. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Podsetio je da odluka Aljbina Kurtija o preregistraciji podrazumeva da Srbi koji imaju KM registarske tablice sada treba da preregistruju svoja vozila na takozvane RKS tablice što je, ističe, apsolutno u suprotnosti sa svim sporazumima koji su dogovoreni i 2011. i 2016. godine.

Petković je ukazao da Srbi na KiM, prvenstveno na severu, ne žele druge tablice.

– To su tablice koje izdaje Republika Srbija, ne žele druge tablice zato što Kurti, ali i oni koji podržavaju takozvano nezavisno Kosovo, moraju da razumeju da se Srbi na KiM osećaju građanima Srbije i niko nema pravo da ukida naše srpske tablice – rekao je Petković.

On je istakao da je zapravo pravi cilj i namera Kurtija da istisne postojanje države Srbije sa prostora KiM, a da mu je krajnji cilj proterivanje našeg naroda.

Istakao je da je za nas odluka Prištine apsolutno neprihvatljiva, kao i da se ona menja samo u smislu određenih faza koje uvodi Kurti, ali da u suštini sve ostaje isto.

– On želi da do 21. aprila sledeće godine u potpunosti ukine KM tablice i krene sa konfiskacijom vozila, dakle privatne imovine onih koji ne preregistruju onako kako je zamislio Aljbin Kurti – rekao je Petković.

Poručio je da Srbi to neće prihvatiti i da su oni to jasno istakli prošle nedelje na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem – da ne prihvataju takvu odluku, kao i da će se mirnim i demokratskim sredstvima boriti protiv takve odluke.

Na pitanje može li narednih sati doći do promene odluke, Petković kaže da ništa ne dolazi iz Prištine, a da je dobro za srpski narod.

– Ideja Aljbina Kurtija je da zastraši srpski narod, da prvo krene sa nekakvim opomenama, a zatim i sa novčanim kažnjavanjem – rekao je Petković.

Srpska lista je, ističe, poručila da će izricanje prve novčane kazne biti povod za reagovanje srpskog naroda.

– S jedne strane i EU i SAD govore o tome kako je odluka koju donosi Kurti legalna i u skladu sa sporazumom, ali zapravo ono što ne valja je samo kratak rok koji je ostavljen. Naravno, Zapad to radi iz svojih interesa – rekao je Petković.

Istakao je da nije tačno da je ova odluka legitimna i u skladu sa sporazumima koji su doneti.

– Neka iz EU dobro pročitaju dogovor o finalizaciji sprovođenja sporazuma o slobodi kretanja iz 2016. godine kada se pozivaju na taj sporazum. Reč je o tački četiri gde se jasno govori o procesu preregistracije u perodu od 12 meseci, na koji se sada poziva EU, ali oni ne govore ono što tamo piše, već ono što njima odgovara – rekao je Petković.

Objasnio je da u toj tački piše da će se proces o preregistraciji odvijati tako što treba KM i ostale tablice da budu preregistovane na KS statusno neutralne, Unmikove tablice.

– Šta se desilo? 2020. godine Priština je ukinula jednostrano pre roka statusno neutralne tablice pa se niko nije bunio, niko sem Beograda o tome nije govorio i upozoravao gde nas sve to vodi. Ako hocemo da se držimo sporazuma, a jedino možemo da se držimo sporazuma, moraju da vrate statusno neutralne tablice – poručuje Petković.

Naveo je da se svi prave ludi i da niko ne govori da je prekršen sporazum, te poručio da će odgovor Beograda biti jasan i odlučan.

– Nikada necemo dozvoliti da se dese Oluja i pogrom. Tražićemo rešenja, ići u pravcu pronalaženja kompromisnog rešenja, ali ovde sada više stvari ne zavise od nas. Po pitanju tablica mi se ni milimetar nismo pomerili, zato što to Kurti neće i zato što želi da istisne postojanje države Srbije sa prostora KiM – zaključio je Petković.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter