Izvor: KOSOVO ONLINE
11.11.2023 u 16:23
1

KURTI ZAHTEVA U PARIZU: Ideja o razmeni teritorija nije mrtva, ali ne može biti sprovedena

Kosovo se suočava sa bezbednosnim pretnjama iz inostranstva, posebno iz Srbije, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti drugog dana Mirovnog foruma u ​​Parizu, dodavši ovom prilikom i da ideja o razmeni teritorija nije mrtva, ali da ne postoji mogućnost da bude sprovedena.

„Kao što je Moskva nezadovoljna raspadom Sovjetskog Saveza, Beograd nije zadovoljan raspadom Jugoslavije, koji je sama izazvala. Živimo u vremenima kada je ovaj projekat razmene teritorija propao, ali ideja nije mrtva i to često vidim kada se sastanem ili slušam predsednika Srbije kako javno govori ili tokom sastanka u Briselu.

PREDSEDNIK VUČIĆ SA O BRAJANOM: Razgovarali o dijalogu u Briselu i situaciji na KiM

Ljudi koji su nekoliko godina sanjali o razmeni granica teško se oslobađaju nostalgije i ogorčenosti i da učestvuju rešenju koje bi bilo demokratsko i evropsko. Uprkos neuspehu projekta, ideja postoji, ali bez mogućnosti da se sprovede. Što pre normalizujemo odnose sa dejure i defakto priznanjem, biće bolje za sve. Kažem defakto i de jure, jer Srbija recimo priznaje BiH de jure, ali ne i defakto zbog Republike Srpske, a na Kosovu Srbija nas defakto priznaje u mnogo aspekta, ali ne i de jure“, naveo je Kurti, naglasivši da da je ideja o razmeni teritorija postojala u vreme kada je predsednik Kosova bio Hašim Tači, koga je nazvao autoritarnim liderom.

Kosovski premijer je naveo da nijedna od susednih država Srbije neće biti bezbedna od toga dok ne uđe u EU.

„S jedne strane, oni žele da vide podelu Kosova, želeli bi teritorijalnu kompenzaciju za svoje greške, ali to nije moguće. S druge strane, svedoci smo destabilizujućih napora u Bosni, Crnoj Gori i Kosovu, susedima Srbije, ponekad i u Severnoj Makedoniji. Susedi Srbije, sve dok nisu deo EU, nisu bezbedni od Srbije i o tome u Briselu treba da vodi računa”, smatra Kurti.

Kurti je rekao da se Ruskoj Federaciji dopadaju napori da se destabilizuje Balkan, koji, prema njegovim rečima, imaju širenje u smislu skretanja pažnje sa agresije koju je Rusija započela pre dve godine u Ukrajini.

On je podsetio na događaj u Banjskoj, navodeći da je to trebalo da bude izgovor za ulazak srpske vojske na Kosovo.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “KURTI ZAHTEVA U PARIZU: Ideja o razmeni teritorija nije mrtva, ali ne može biti sprovedena”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter