Izvor: HAPPYBSC
12.11.2023 u 07:19
0

MODERNA VOJSKA: Na poligonu „Nikinci“ prikazana nova sredstava za Vojsku Srbije

Prikaz sredstava naoružanja i vojne opreme, čiji prijem u jedinice Vojske Srbije je u toku, kao i obuka pripadnika vojske za rad na novim sredstvima, realizovani su danas u Centru za ispitivanje NVO "Nikinci“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U okviru  aktivnosti, kojima je prisustvovao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, vršena su i ispitivanja dela sredstava, koja su u završnoj fazi za prijem u naoružanje Vojske Srbije.

KURTI JE PRETNJA PO BEZBEDNOST: Srbija jeste miroljubiva, ali nije slaba, i nije se u prošlosti plašila ni većih nasilnika od Aljbina Kurtija

Reč je o novim sredstvima kojima će biti opremljene specijalne, pešadijske, oklopne, artiljerijske, kao i jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

„To su nove serije oklopnih borbenih vozila 4×4 Miloš, oklopnih transportera BOV OT, modernizovanih borbenih vozila pešadije BVP M-80AB1, protivavionskih samohodno artiljerijsko-raketnih sistema PASARS, logističkih vozila za samohodnu top-haubicu 155 mm NORA, modularnih automata M20 6,5/7,62mm, revolverskih bacača granata 40/6, pištolja EZ-9, raznih tipova novoproizvedene pešadijske i artiljerijske municije i druge opreme“, navodi se u saopštenju.

Aktivnostima na poligonu „Nikinci“ prisustvovao je i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, te načelnici uprava u okviru Generalštaba.

Ministarstvo odbrane i preduzeća domaće odbrambene industrije intenzivirali su razvoj, ugovaranje i proizvodnju savremenih sredstava naoružanja i vojne opreme kako bi se realizovali planovi opremanja Vojske Srbije u skladu sa direktivom predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića iz 2022. godine.

Borbena gotovost Vojske Srbije biće značajno unapređena uvođenjem u naoružanje novih složenih borbenih sistema, streljačkog naoružanja, optoelektronskih uređaja i druge opreme koje su razvili Vojnotehnički institut i fabrike namenske industrije, navode iz Ministarstva odbrane.

Prikazani borbeni sistemi ugovoreni su na osnovu iskazanih zahteva Generalštaba Vojske Srbije i prema svojim karakteristikama usklađeni su sa potrebama odbrane Srbije.

Prilikom izbora svakog novog borbenog sistema posebno se vodi računa o kadrovskom i stručnom potencijalu vojske za njegovu adekvatnu upotrebu i održavanje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter