Izvor: Tanjug
08.04.2024 u 15:12
6

FRANCUSKI RAFALI ZAMENIĆE RUSKE MIGOVE: Trenutno ne postoji bolje oružje koje Srbija može da kupi

Urednik portala Tango six Petar Vojinović izjavio je danas da bi nabavka francuskih borbenih aviona "rafal", o kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarati tokom posete Parizu, bila jedna od najvećih nabavki u finansijskom pogledu za srpske oružane snage u istoriji.

Vojinović je za Tanjug rekao da je procenjena vrednost nabavke eskadrile od 12 aviona (10 jednoseda, dva dvoseda i opreme) tri milijarde evra, te da finansije sigurno neće moći da dođu iz redovnih vojnih budžeta, već iz nacionalnog budžeta, kao što je slučaj svih takvih nabavki svuda i u svetu. On je istakao da je ratno vazduhoplovstvo rešilo problem lovaca modernizacijom postojećih MiG-29, dokupljivanjem, dobijanjem starih polovnih iz Rusije i Belorusije, ali je naglasio da su oni dosta unapređeni da bi mogli da obavljaju svoje redovne zadatke i ono što se od njih traži.

„Sadašnji lovci MiG-29, koliko god da su prilično dobro modernizovani, imaju svoj vek trajanja zbog starosti njihovog zmaja, njihove strukture odnosno celokupnog aviona. I oni mogu da ostanu u službi negde do 2035.-2037. godine, zavisi kako koji. I onda je pre nekoliko godina počela baš priča pregovora o nabavci višenamenskih borbenih aviona „rafal“, koji su generacija iznad MiG-ova koje trenutno imamo. Oni su mnogo sposobni, ne mogu se porediti po kvalitetu“, poručio je Vojinović i dodao da pregovori o nabavci „rafala“ traju skoro tri godine.

STRATEŠKI SASTANAK U PARIZU: Potpisan i Memorandum između Vlade Srbije i EDF-a: Siniša Mali stavio paraf na dokument

Vojinović je objasnio da je Hrvatska nabavila isti tip aviona, ali polovne, koje je platila oko milijardu evra, a uzela je i simulator letenja. „Naša verzija ‘rafala’ bila bi verzija modernija od njihove trenutne. To je višenamenski borbeni avion, lovac četvrte generacije, odnosno platforma koja nije samo namenjena da juri druge avione po nebu, nego i da deluje pod ciljevima na zemlji sa većih daljina. I dalje je pitanje da li će Hrvatskoj biti odobrena određene rakete, vazduh-vazduh, na primer, koje su najinteresantnije, koje su mnogo većeg dometa nego što mi sada imamo na našim MIG-ovima, da li će onda to posledično da bude odobreno i nama ili će da nas zadrže na raketi koja je malo manjeg dometa, ali koja je i dalje isto fantastična“, objasnio je Vojinović.

On je naglasio da je taj avion, po svojim sposobnostima pre svega elektronskog ratovanja i situacione svesnosti, trenutno najkorisniji vid platforme za oružane snage.

„Ne postoji uporedivo oružje koje možete kupiti kao vojska, osim višenamenskog borbenog aviona, po brzini, po vatrenoj moći, po sposobnosti, dakle da dejstvuje u raznim scenarijima. Tako da je prilično bitno da kao zemlja, bili vi neutralni ili u nekom vojnom savezu, to imate“, istakao je urednik portala Tango six. Dodao je da, ako Srbija dobije te avione do 2040, to će biti taman na vreme kada MIG-ovi budu izlazili iz upotrebe. 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

6 thoughts on “FRANCUSKI RAFALI ZAMENIĆE RUSKE MIGOVE: Trenutno ne postoji bolje oružje koje Srbija može da kupi”

  1. Jebalo vas to francusko smeće. Najlošiji ruski avioni su babaroga za te igračke. Ja razumem da se nekad, nekome, moraš i u guz*icu uvući radi neke koristi. Ali, zašto Francuzima??? Oni su nam osvedočeni neprijatelji. Sav univerzum im se podsmeva a mi puzimo??? A glavna namera francuza je da obezbede besplatan lager nuklearnog otpada… Izgleda da su našli pogodne budale.

    0
    0
    Odgovori
  2. Francuski Rafali NIKADA ne mogu zameniti ruske avione. Nije to ista klasa letelica. Čak se ni Ukrajinci nisu setili da traže Rafale😁😃🤣

    0
    0
    Odgovori
  3. Mora da se pazi i da se avioni pregledaju za „elektronske parazite (viruse)“ koji u slučaju NATO napada mogu da se uključe i onesposobe avione!
    To se desilo sa Sirijom, kada su Izraelci isključili Migove. Tada su Rusi koristili zapadne čoppve!

    0
    0
    Odgovori
  4. Šta će nama rafal avioni ,glupost koju bi plaćali naši unučići.U vreme dronovi i po raketa ,na ovoliku malu zemlju pakuju 2,3, subota samo da se ima …….gde su nam vojni stručnjaci ,nije bre ovo buvljak!

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter