Izvor: TANUG
25.01.2024 u 04:20
0

MOŽEMO MI TO I BRŽE: Srbija ima kapacitet za brži napredak u pregovorima sa EU

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je večeras da je najlakši odgovor na pitanje dokle je Srbija stigla u evrointegracijama broj otvorenih poglavlja u pregovorima sa EU, i dva zatvorena poglavlja, ali i istakla da Srbija ima administrativne kapacitete da proba da u pregovorima kapitalizuje potencijal koji ima, a to je dobar set zakonskih i podzakonskih akata i institucija koje postoje.

, Miščević je podsetila da se tokom pregovora Srbije dva puta menjala metodologija za pregovore, a da je najveća promena uvođenje nove metodologije koja nam je najpoznatija po definisanju klastera, objedinjavanju poglavlja i od tada tako pratimo i otvaramo poglavlja.

Ona navodi da je nova metodologija unela veću i značajniju ulogu država članica u ocenjivanju, jačanje političkog uslovljavanja kroz pregovarački proces i uvela bilateralne ocene, odnosno probleme i njihovo rešavanje u prvi plan.

“U međuvremenu se dogodio i rat u Ukrajini, koji je pitanje usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom stavio kao prioritet svakog prioriteta. Nemojte zaboraviti da je naš pregovarački proces od samog početka bio uslovljen vladavinom prava. Pored Crne Gore, mi smo prvi kojim je ovaj uslov postavljen. A posebno za nas je i poglavlje 35, odnosno praćenje i sprovođenje obaveza i dijaloga između Beograda i Prištine“, ističe Miščević.

Ona naglašava da ne zna za postojanje paketa što se tiče Zapadnog Balkana, ali da ćemo vrlo brzo, sa ulaskom Bugarske i Rumunije u Šengen, postati unutrašnja spoljna granica EU što je, kako je rekla, potpuno interesantna i nova situacija za sve nas.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter