Izvor:
26.09.2016 u 13:43
0

NASTAVAK RAZGOVORA: Delegacija Beograda danas u Briselu o telekomunikacijama

U Briselu se danas nastavljaju razgovori u okviru tehičkog dijaloga Beograda i Prištine. Previđeno je da ova runda dijaloga traje od 26. do 29. septembra, a osnovna tema sastanaka biće primena sporazuma o telekomunikacijama. Delegaciju Beograda, predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, dok je na čelu prištinskog tima ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri. Tahiri je pred ovu rundu dijaloga najavila da će Kosovo ove nedelje dobiti međunarodni pozivni broj. Prema njenim rečima, EU je uslovila Srbiju da ne ometa dodeljivanje pozivnog broja +383 Kosovu.

Povodom ovih tvrdnji u Kancelariji za KiM navode da će pozivni broj za teritorijalnu oblast u okviru Republike Srbije Priština dobiti na korišćenje samo u slučaju pristanka i srpske strane odnosno postizanja dogovora o povraćaju imovine Telekoma Srbije u pokrajini i obezbeđivanja nesmetanog funkcionisanje Telekomove kćerke-kompanije na celoj teritoriji KiM.

Kao i za većinu tema u dijalogu između Beograda i Prištine, i u sporazumu o telekomunikacijama primetni su različiti pogledi i interesi dve pregovaračke strane.

Iz dosadašnjeg toka dijaloga, stiče se utisak da Priština u ovom sporazumu vidi samo pozivni broj +383 za Kosovo, želeći time, prema izjavama beogradskih zvaničnika, da promoviše svoju nezavisnost, iako je, kako tumače u Beogradu, sporazumom predviđeno da taj broj na njihov zahtev bude dodeljen Prištini kao pozivni broj za teritorijalnu oblast u okviru Republike Srbije i u skladu sa Rezolucijom 1244.

Sa druge strane, za Beograd je u sporazumu o telekomunikacijama najvažnije rešavanje pitanja imovine Telekoma, i osnivanje Telekomove kćerke-kompanije u prištinskom sistemu, kao i pitanje bezbednosti komunikacija i licenca za fiksnu i mobilnu telefoniju za tu firmu.

O telekomunikacijama, pregovarački timovi Beograda i Prištine razgovarali su u Briselu i na poslednjoj rundi 13. septembra, a o ovoj temi bilo je razgovora i na prethodnim sastancima održanim tokom avgusta i septembra ove godine.

Đurić je posle poslednje runde razgovora kazao i da ipak postoji dosta toga oko čega su približeni stavovi Beograda i Prištine o telekomunikacijama, navodeći u tom pravcu da će kćerka-firma Telekoma Srbija biti registrovana za celu teritoriju KiM.

On je, takođe, istakao da će tarife ostati iste i da se u budućnosti neće koristiti posebni pozivni brojevi za komunikaciju sa drugim delovima Srbije, da numeracija ostaje ista, o čemu su, kako je naveo, rešenja pronašli eksperti.

U delegaciji Beograda, osim predstavnika Kancelarije za KiM i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, biće i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kompanije "Telekom" i Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Tanjug
Foto: Twitter/markodjuric

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter