Izvor: Tanjug
01.06.2022 u 16:30
0

NEĆE BITI ZSO NA KIM! Kurtija ne zanimaju potpisani sporazumi, Bajden i Blinken mu rekli da INSISTIRA NA PRIZNANJU!

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti negirao je da njegova vlada planira da formira Zajednicu srpskih opština i naglasio da je pitanje opština već regulisano na KiM, prenosi Koha ditore.

Kurti je tako odgovorio na navode izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon da vlada u Prištini ima predlog za formiranje Zajednice srpskih opština.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Kao premijeru nije mi poznat nikakav plan za Zajednicu srpskih opština. Ovo pitanje je razmatrano mnogo puta i nemam šta da dodam. Ustav Kosova ne toleriše udruživanje na etnickoj osnovi. Može na razvojnoj, ali ne i na nacionalnoj osnovi“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare posle sednice vlade u Prištini.

On tvrdi da su američki predsednik Džozef Bajden i državni sekretar SAD Entoni Blinken rekli da u centar sporazuma o normalizaciji odnosa treba staviti međusobno priznanje, a ne ZSO.

Komentarišući navode Viole fon Kramon da je potreban kompromis u dijalogu, Kurti je rekao da ona treba da objasni na šta misli.

„Uzajmno priznanje je u središtu dogovora. Ne kažem da u sporazumu Kosova i Srbije neće biti ništa osim međusobnog priznanja. Priznanje je u centru, a ne kompromis“, rekao je Kurti.

On je dodao da nije dobio poziv šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja za mogući sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dodaje Reporteri.

Kada je reč o registarskim tablicama, Kurti je rekao da će ovaj, kako i ranije postignuti sporazumu u Briselu, biti spovedeni jedino uz primenu principa reciprocitea.

KURTI PONIŽEN U AMERICI Bivši izaslanik Vašingtona Ričard Grener otkrio detalje posete albanskog političara SAD!

Fon Kramon je ranije rekla da tzv. Vlada Kosova ima predlog za primenu sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, ali je naglasila da nije upoznata sa detaljima.

Po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, rekla je da, bez želje da ulazi u detalje trenutnog formata dijaloga, njena poruka je da obe strane moraju nešto da daju, i da, ako jedna strana počne sa „postoji samo jedan rezultat na kraju dijaloga koji ja prihvatam“, onda bude poteškoća.

Na pitanje da li to znači da dijalog neće funkcionisati bez kompromisa, odgovorila je: „Apsolutno ne. Zbog toga se vode politički razgovori“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter