Izvor: Happy BSC
30.03.2022 u 11:23
0

NEĆEMO SE MEŠATI U UNUTRAŠNJE STVARI CRNE GORE! Dačić otvoreno govorio o odnosima Beograda i Podgorice

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da se Srbija neće mešati u unutrašnje stvari u Crnoj Gori, ali je zainteresovana za dobre odnose sa Crnom Gorom i prava Srba u ovoj zemlji koja su dugo bila ispod standarda.

Dačić je u razgovoru za „Dan“ rekao da je odnos vlasti u Pogorici u nekim slučajevima „čak bio diskriminatorski“, što, kako je naveo, „država Srbija nikad neće da prećuti, ni da se bori protiv toga, pa neka nas sto puta optužuju za miješanje u unutrašnje stvari“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Predsednik parlamenta Srbije komentarisao je odnose Srbije i Crne Gore u svetlu najnovijih političkih događaja u Crnoj Gori – formiranja manjinske vlade koja bi trebalo konsenzusom da odluči o potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i popisu stanovništva, kao i sporazumu partija članica buduće vlade koji konstatuje da vlada podržava rezolucije o Srebrenici i ruskoj „agresiji“ na Ukrajinu.

– Mi jesmo zainteresovani za političke prilike u Crnoj Gori, ali nećemo niti možemo da utičemo na njih, kamoli da se miješamo – poručio je Dačić.

On je dodao da je „Srbija zainteresovana za dobre odnose zato što je Crna Gora za Srbiju najbliža država u regionu i zato što iskreno hoćemo da imamo najbolje, bratske odnose“.

– Naročito smo zainteresovani za prava Srba u Crnoj Gori i to je čitav kompleks pitanja za koja ćemo uvijek biti zainteresovani kao država – kazao je Dačić.

On je precizirao da su „pitanje ravnopravnosti, učešće u javnim poslovima, obrazovanje, jezik, položaj Srpske pravoslavne crkve, stvari gdje Srbija mora i ima svako pravo da bude aktivna“.

– Popis je, na primer, od suštinske važnosti za poziciju Srba u Crnoj Gori i zato očekujemo da on bude obavljen u najvišoj demokratskoj proceduri, bez ikakvih pritisaka i manipulacija. Odnos vlasti prema Srbima u Crnoj Gori dugo je bio ispod svih standarda, u nekim slučajevima čak diskriminatorski. To država Srbija nikad neće da prećuti, ni da se bori protiv toga, pa neka nas sto puta optužuju za miješanje u unutrašnje stvari – poručio je predsednik Narodne skupštine.

Osvrnuvši se na najnovije političke događaje u Crnoj Gori, pad vlade premijera Zdravka Krivokapića i imenovanje lidera GP URA za mandatara, Dačić je rekao da „ko će biti u Vladi Crne Gore je samo stvar građana Crne Gore, ni Srbija ni niko drugi van Crne Gore ne smije u to da se meša“.

Govoreći o poziciji Demokratskog fronta, koji tvrdi da politički predstavnici Srba u Crnoj Gori nakon pobede 30. avgusta 2020. na izborima ponovo prelaze u opoziciju, ovoga puta bez izbora, zbog novog političkog dogovora u Skupštini Crne Gore, Dačić je rekao da „nije tajna da Srbija sa DF-om ima dobru komunikaciju i saradnju„.

– Naša je obaveza da sa svakom vladom u Podgorici nađemo način da sarađujemo najbolje što možemo. Što se tiče DF-a, nije nikakva tajna da imamo dobru komunikaciju, što je takođe naša obaveza, zato što DF zastupa interese Srba u Crnoj Gori i sa njima imamo veliki broj obaveza na kojima moramo zajedno da radimo. Bez obzira da li će oni biti dio Vlade ili opozicije mi ćemo sa njima da nastavimo tijesnu saradnju da bismo što više poboljšali položaj Srba u Crnoj Gori – poručio je Dačić.

Predsednik parlamenta je kazao da „očekuje ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan ne zato što to zagovara Dritan Abazović, nego zato što je to u interesu Crne Gore„.

– Nikome nije jasno zašto Crna Gora, ali i Bosna i Hercegovina, pa čak i Priština, oklevaju da se priključe. Time gube samo njihovi građani, niko više. Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića opozicija u Srbiji optužuje da ovom inicijativom otvara vrata nekoj velikoj Albaniji, a u isto vrijeme u Tirani prave demonstracije protiv Edija Rame da pomaže velikosrpski projekat – rekao je Dačić.

On smatra da su „sve to gluposti, jer je Otvoreni Balkan ekonomski projekat i njegov cilj je da sve naše ekonomije na Balkanu uklone barijere i povećaju trgovinu, zapošljavanje i investicije između sebe“.

– Ako je to nešto loše, onda neka kažu da je to loše i u Evropskoj uniji, u koju hoće da uđu. Svi su dobrodošli, naročito Crna Gora, ali ako ne uđu, molim lijepo, mi ćemo da nastavimo. Samo, neka sutra ne traže izgovor u nama kada budu morali da objašnjavaju svojim kompanijama zašto loše posluju i zašto nemaju veći izvoz i rast – poručio je Dačić.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše nedavnu izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da „nije vreme za posjetu Srbiji, a da ide u Prištinu“ Dačić je rekao da to najviše govori o njegovim prioritetima.

– To najviše govori o njegovim ličnim političkim prioritetima, ne verujem da su to i prioriteti Crne Gore – kazao je Dačić.

Bivši šef srpske diplomatije ocenio je da se rusko-ukrajinski rat „dešava u našem najbližem okruženju, pa se tako i odražava i na Balkan, kao i na celu Evropu“.

Ukazao je da su „ekonomske posledice već sada vrlo velike, ogledaju se u rastu cena prije svega energenata i hrane, zato što je Rusija najveći evropski snabdevač gasa i ogroman izvoznik nafte, a obje zaraćene zemlje su veliki proizvođači hrane“.

– Ali mnogo važnije od toga je što se ovdje radi o sukobu dva nama vrlo bliska naroda, ruskog i ukrajinskog, i mi ne možemo da ostanemo ravnodušni prema svemu tome. Smatram da nema nikog ni u Srbiji ni u Crnoj Gori ko ne bi želio da se mir postigne što prije. Političke posledice su već ogromne, rekao bih istorijske, i mi u Srbiji ih već osjećamo, a to je prije svega pritisak sa Zapada da se distanciramo od Rusije, pa i da joj uvedemo sankcije. Taj pritisak traje već osam godina koliko i kriza u Ukrajini, iako smo od samog početka rekli da podržavamo integritet Ukrajine, ali da ne želimo da uvodimo sankcije Rusiji zato što nećemo da radimo protiv sebe i svojih interesa. Mi smo tu krajnje principijelni i tu politiku ponavljamo i sada. Zašto skoro cijela Evropa i dalje uvozi i plaća gas iz Rusije, na primjer, a od Srbije se traži da to isto prestane da radi? To su čisto politički pritisci i ja sam siguran da ćemo i dalje imati snage da im se odupremo – poručio je Dačić.

Pomoći ćemo Crnoj Gori da ne bude nestašice hrane

Dačić je izjavio da Srbija ima doljno zaliha da ne bude nestašice hrane i da će izaći u susret Crnoj Gori bez obzira što je zabranjen izvoz nekih strateških proizvoda.

– Bez obzira što je iz razloga predostrožnosti kod nas nedavno zabranjen izvoz nekih strateških proizvoda, siguran sam da ćemo izaći u susret Crnoj Gori ukoliko bude takve potrebe i zahtjeva. Imajte u vidu i da smo i u drugim kriznim situacijama izlazili u susret Crnoj Gori, kada je riječ o vakcinama, na primjer. To shvatamo kao našu obavezu – rekao je Dačić.

Napomenuo je da „nestašica hrane pogađa celu Evropu, a u Srbiji nema takvih problema i neće ih ni biti„.

– Imamo i više nego dovoljno osnovnih životnih namirnica, snabdijevanje je normalno, ničega ne nedostaje. Mi smo vrlo ozbiljno rukovodili i našim robnim rezervama baš zato da ne bismo dozvolili da nas neki potresi na svjetskom tržištu dovedu u probleme – kazao je on.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter