Izvor: RTS
19.09.2023 u 14:50
1

NEMAČKA I FRANCUSKA PREDSTAVILE ZVANIČAN DOKUMENT: Pariz i Berlin za proširenje do 2030 – po principu „EU u više brzina“

Francuska i Nemačka predstavile su danas Savetu ministara EU predlog unutrašnjih reformi koje bi omogućile uspešno funkcionisanje EU nakon proširenja na trideset i više članica.

Plan koji je na zahtev Berlina i Pariza izradila nezavisna grupa eksperata podržava određivanje 2030. godine kao ciljnog datuma za prijem novih zemalja, zalažući se da se sledeća Evropska komisija „posveti 2030. godini kao cilju i pripremi proširenje EU do tada.

PLAČNI KURTI: „NE MOGU VIŠE SA LAJČAKOM!“ – kakav ŠAMAR PRIŠTINI iz EU

U planu koje su evropskim ministrima u Briselu predstavle francuska i nemačka ministarka za Evropu Lorans Bon i An Lurman, predlaže se prelazak na većinsko odlučivanje u gotovo svim oblastima delovanja, povećanje budžeta EU i snažnija pravila za zaštitu vladavine prava i demokratije.

Šta francusko-nemački plan predviđa

Dokument predviđa i smanjenje broja komesara u Evropskoj komisiji i ograničenje broja evropskih poslanika na sadašnjih 751.

Predlog francusko-nemačke grupe eksperata zalaže se za prijem novih zemalja u grupama, po principu „regate“, umesto istovremenog prijema svih kandidata, jer bi se tako zadržao princip napretka „na osnovu sopstvenih zasluga“. S druge strane, plan predviđa mehanizam po kojem nove članice na određeno vreme ne bi imale pravo veta u pitanjima proširenja, kako bi se izbeglo da blokiraju zemlje kandidate zbog bilateralnih problema.

Četiri principa 

Prema dokumentu, proces pristupanja treba da vode četiri glavna principa – poštovanje vladavine prava i demokratije, geopolitički razlozi, rešavanje međusobnih konflikata, dodatna finansijska i tehnička pomoć i demokratski legitimitet procesa.

Francusko-nemački plan predviđa i princip koncentričnih krugova unutar buduće proširene EU, odnosno neku vrstu „Evrope u više brzina“.

Prema predlogu, postojala bi četiri različita kruga integracije – 1) uži krug, u kojem bi bile zemlje koje žele tešnju integraciju u određenim oblastima, 2) sadašnja EU, 3) pridruženi članovi i 4) Evropska politička zajednica – forum evropskih lidera koji uključuje zemlje unutar i izvan EU.

Izvori u Briselu navode da je francusko-nemački predlog „značajan korak napred“ u tekućoj debati o pripremama za naredno proširenje EU. Očekuje se da će ideje izložene u predlogu biti osnova za debatu 27 lidera EU na samitu početkom oktobra u Granadi u Španiji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NEMAČKA I FRANCUSKA PREDSTAVILE ZVANIČAN DOKUMENT: Pariz i Berlin za proširenje do 2030 – po principu „EU u više brzina“”

  1. Kada bi ove države , njih dve, bile predvodnice neke nove Evrope , sasvim nove Evrope , sa staromodnim detaljima politike , da se manu Brisela, da gledaju šta je za njih dobro a da u tome ne učestvuju belosvetske korporacije koje će im uzeti ne državu već dušu , neće valjda Makron da da litijum da mu vadi neka korporacija , ako hoće onda je on neprijatelj svoje države . Ko od njih Rusiju vidi kao prijatelja ili saradnika taj voli svoj narod i svoju državu u suprotnom je suprotno da ne kažem nešto gore.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter