Izvor: TANJUG
14.10.2022 u 17:07
0

ORLIĆ U RUANDI: Sastanak sa predstavnicima parlamenata zemalja IPU

 Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić imao je i danas u glavnom gradu Ruande Kigaliju, na marginama 145. skupštine Interparlamentarne unije (IPU), odvojene sastanke s više zvaničnika koji učestvuju u radu skupštine IPU.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Orlić je na sastanku s predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Egipta Hanafijem Alijem Džebalijem, istakao da je Srbija spremna na dalje jačanje ekonomskih odnosa i trgovinske razmene sa Egiptom, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

-Bilateralni odnosi Srbije i Egipta ušli su u 12. deceniju postojanja i primer su dve prijateljske zemlje koje vežu istorijske veze i bliskost dva naroda-istakao je predsednik Skupštine Srbije, dodajući da je suštinski podsticaj za dalje unapređenje već odlične bilateralne saradnje dala istorijska poseta predsednika Egipta Abdulaha Fataha Al Sisija Srbiji u julu ove godine, tokom koje je potpisana Zajednička deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva dve države.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja, turizma i poljoprivrede.

Tokom susreta sa predsednikom Senata Kenije Amasonom Jefom Kingijem, Orlić je zahvalio Keniji zbog principijelnog poštovanja međunarodnog prava i nepriznavanja samoproglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“.

-Dve zemlje gaje prijateljske odnose koji su utemeljeni na decenijama istorijskih veza- poručio je Orlić i dodao da je Srbija spremna za unapređenje bilateralnih odnosa sa Kenijom na svim poljima od zajedničkog interesa.

Na sastanku s Akmalom Saidovim, prvim potpredsednikom Senata Uzbekistana, Orlić je zahvalio Uzbekistanu na principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja nezavisnosti tzv. „Kosova“.

Kako su sagovornici istakli, odnosi dve zemlje su dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, i zasnovani na poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta suverenih država, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju saradnje u brojnim oblastima, prvenstveno na polju ekonomije, poljoprivrede i vojne industrije. Predsednik Skupštine Srbije je najavio formiranje Poslaničke grupe prijateljstva sa Uzbekistanom i u novom sazivu Skupštine Srbije, što je Saidov pozdravio i ocenio kao odličan način za jačanje saradnje između dva parlamenta.

Posle susreta sa predsednikom Parlamenta Gane Albanom Sumanom Kingsfordom Bagbinom, Orlić se zahvalio na svojevremeno donetoj odluci Gane da povuče odluku o priznanju jednoglasno proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“.

Orlić je izrazio očekivanje da Gana neće podržati prijem lažne države Kosovo u međunarodne organizacija.

-Saradnja i prijateljstvo dve zemlje traju decenijama, isto toliko dugo zajedničkim snagama unapređujemo politički dijalog i bilateralne odnose na svim poljima- ocenio je Orlić.

Naveo je da je najbolji dokaz otvaranje ambasade Srbije u Akri u julu ove godine, što je prva ambasada naše zemlje otvorena na afričkom kontinentu posle četiri decenije.

-Moramo da radimo zajedno i iskreno smo posvećeni daljem unapređenju saradnje- rekao je Kingsford Bagbin.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju saradnje između parlamenata Srbije i Gane, kao i u oblastima poljoprivrede, ekonomije, energetike, prosvete i informacionih tehnologija.

Predsednik Narodne skupštine Srbije razgovarao je danas u Kigaliju i sa potpredsednikom Parlamenta Bangladeša Šamselom Hokom Tukuom.

Orlić je izrazio spremnost Srbije za unapređenje odnosa sa Bangladešom u svim oblastima od obostranog interesa prvenstveno kada je reč o ekonomiji, obrazovanju i međuparlamentarnoj saradnji, kroz razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter