Izvor: Tanjug
14.10.2022 u 16:53
0

Razgovor šefova diplomatije Srbije i Konga: Dogovor da se započnu pregovori o zaključivanju sporazuma o sveobuhvatnoj saradnji!

 Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Demokratske Republike Kongo Kristof Lutundula Apala saglasili su se da su odnosi dve zemlje izuzetno dobri, ali i dogovorili da se započnu pregovori o zaključivanju sporazuma o sveobuhvatnoj saradnji.

To će biti jedna vrsta krovnog sporazuma između dve zemlje koji će omogućiti i razvoj saradnje u konkretnim pojedinačnim oblastima, preneo je novinarima ministar Selaković, nakon sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Selaković je ocenio da je ovo istorijska poseta koja se dešava godinu dana nakon što je obeležena 60-godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje koji su uspostavljeni ubrzo nakon sticanja nezavisnosti Demokratske Republike Kongo 1961. godine.

„Ovo je bila prilika da još jednom istaknemo čvrstu opredeljenost Srbije da neguje i jača svoje tradicionalne, dobre i prijateljske odnose sa državama Arfike među kojima posebno mesto za nas zauzima Demokratska Republika Kongo“, rekao je Selaković.

Selaković je ponovio stav Srbije da podržava jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet Konga, pružajući mu bezrezervnu podršku u naporima da se prevaziđu postojeći bezbednosni izazovi.

ANA BRNABIĆ SA DELEGACIJOM ASTRA ZENEKE: Velika šansa za našu naučnu zajednicu da se uključi u istraživačko-razvojne projekte

Naglasio je da Srbija visoko ceni čvrstu podršku Konga teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, ali i potpunu posvećenost opšte prihvaćenim principima i pravilima međunarodnog javnog prava koju, dodao je, i Srbija i Kongo dele i svedoče u svakoj prilici u međunarodnoj političkoj areni.

Selaković je rekao da mu je posebno drago što može da konstatuje da su bilateralni odnosi dve zemlje i danas izuzetno dobri i zasnovani na međusobnom poštovanju i uvažavanju.

„Današnji razgovori su bili prilika da konstatujemo uzajamno dobre odnose, ali i spremnost da kroz susrete na visokom i najvišem nivou dajemo novu dinamiku razvoju naših odnosa“, rekao je Selaković.

Naveo je da svom kolegi iz Konga preneo zainteresovanost srpske strane za razvoj bilateralnih odnosa dve zemlje na svim poljima, kada je reč o jačanju ekonomske saradnje, ali i u oblastima kao što su poljoprivreda, zdravstvo, odbrana, savremene informacione tehnologije.

Selaković je rekao da između Srbije i Konga postoji i odlična saradnja u oblasti obrazovanja i naveo da će u akademskoj 2022/2023. godini 25 studenata iz Konga studirati u našoj zemlji u okviru programa „Svet u Srbiji“.

Ministar Lutundula Apala je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da dođe u mesto gde je, kako je rekao, rođena istorijska veličina i jedan od velikih pionira emancipacije oslobođenja – maršal Tito.

Istakao je da Kongo podržava teritorijalni integritet i jedinstvo Srbije.

„Gde god se budemo pojavili, uvek će biti tako. Zbog toga, kažemo svim našim prijateljima da razumeju da narod Konga može da brani teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenitet svoje zemlje. Računamo na srpski narod i njegove vođe da nas u svom prijateljstvu prate u toj borbi koja se trenutno izražava u borbi protiv terorizma i bezbednosnih rizika koji prete našoj zemlji“, rekao je Lutundula Apala.

On je istakao da predsednik Konga i njegov narod veliki značaj pridaju partnerstvu sa Srbijom u svim oblastima koje je naveo ministar Selaković.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter