Izvor: Tanjug
13.04.2023 u 16:53
0

PET VAŽNIH ZAKLJUČAKA NAKON RAZGOVORA U RAŠKI: Predsednik Vučić predstavio najznačajnije stavke!

Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je danas u Raški, nakon razgovora sa Srbima sa KIM, pet zaključaka, među kojima je i da će Beograd, ako Priština nastavi da onemogućava slobodu kretanja Srba na KiM, preduzimati na arbitraran način mere prema onima koji imaju RKS tablice, kao i da je formiranje ZSO apsolutni preduslov svih daljih koraka u dijalogu sa Prištinom.

Vučić je rekao da je prvi zaključak da će, uz njihovu saglasnost, biti predloženo Vladi Srbije da donese zaključke po pitanju kršenja sporazuma o registarskim tablicama.

– Da se traži hitna reakcija i EU, i drugih organa i institucija u svetu kako bi privremene institucije u Prištini momentalno prekinule kršenje sporazuma o registatskim tablicama i omogućile potpuno i ničim ometanu slobodu kretanja Srbima čija vozila koriste legalne i legitimne tablice Republike Srbije. I ništa ne tražimo više nego da Priština postupi po sporazumima iz dijaloga, ali i svim drugim relevantnim međunarodno pravnim dokumentima, naveo je Vučić.

Kako je rekao, u tom smislu se i srpski pregovarački tim ovlašćuje da, u skladu sa pravima koja su srpskoj strani garantovana dosadašnjim sporazumima o tablicama, učini dodatni napor za iznalaženja kompromisnog rešenja po tom pitanju.

– U slučaju da oni odbace ovo kompromisno rešenje i nastave da na KiM onemogućavaju slobodu kretanja Srba i drugih građana koji koriste legalne i legitimne tablice Republike Srbije, srpska strana će uzvratiti značnim i adekvatnim merama u zaštiti ustavnog poretka. Razume se političkim merama. Jer i o tablicama kada pričate, oni će da kažu – spremaju se za ‘lazara’ i ‘miloša’ i ‘tenkove“, naveo je Vučić.

SASTANAK U BEOGRADU: Predsednik Vučić sutra sa Dodikom

Samo što im neće biti prijatno kada budu videli kako ovo funkcioniše, samo ukoliko nastave da maltretiraju Srbije, poručio je Vučić.

– Jer ćemo i mi preduzimati na arbitraran način mere prema onima koji imaju RKS tablice u skladu sa onim što naši državni organi donesu, istakao je Vučić.

Drugi zaključak je, naveo je Vučić, da će biti poslat zahtev za hitno i bezuslovno formiranje ZSO. Istakao je da je formiranje ZSO apsolutni preduslov za povratak Srba u institucije i njihovo bilo kakvo dalje političko delovanje. Prema njegovim rečima, privremene institucije u Prištini su dužne da obezbede da ZSO budu formirane isključivo u skladu sa četiri sporazuma koji su u dijalogu do sada postignuti po ovom pitanju, a koji je i deo implementacionog akta koji je prihvaćen s nihove strane u Ohridu. Vučić je rekao da se treći zaključak odnosi na povlačenje kosovskih specijalnih jedinica sa severa KiM.

– Albanske policijske snage u Prištini se protivpravno nalaze, govorim o njihovim specijalnim jedinicama, na severu Kosova i Metohije gde brutalno terorišu Srbe koji tu žive, svi su predstavnici međunarodne zajednice dobro upoznate sa tim i mi žemo od današnjeg dana, verujem bezuspešno, ali na svakom mestu tražiti povlačenje tih jedinica, rekao je Vučić.

Naveo je da je četvrti zaključak da ćemo tražiti da se izbori na na severu KiM održe nakon formiranja ZSO. Kako je rekao, država Srbija nije učestvovala u donošenju odluke o neučestvovanju na izborima, ali država Srbija nikada neće ostaviti svoj narod na cedilu i upravo zato neće ići ni protiv Srpske liste, ni protiv svih drugih koji su donosili odluku o neučestvovanju na izborima.

– Od danas ćemo upozoravati sve one koji podržavaju održavanje takvih lažnih i prevarnih izbora, rekao je Vučić.

IZ DREVNE RAŠKE DATA PODRŠKA NAŠEM NARODU NA KiM: Vučić najavio ogromnu ekonomsku pomoć, evo i koliku

Dodao je da, ako žele Aljbina Kurtija sa manje od dva posto glasova da postane i faktički gradonačelnik Zubinog potoka, Leposavića, Zvečana i Severne Kosovske Mitrovice, da to nije dobro ni za mir, ni za stabilnost, ni za demokratiju. I tražićemo da se izbori održe posle formiranja ZSO, baš onako kako su to bezbroj puta rekli, poručio je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao, obrazlažući peti zaključak, da će Republika Srbija preduzimati sve zakonite političke ekonomske i druge mere kako bi osigurala zaštitu života i osnovnih ljudskih i političkih prava Srba na Kosovu i Metohiji i da se to pre svega tiče i sveobuhvatnog socijalnog i ekonomskog napretka u srpskim sredinama.

– Povećaćemo, kao što smo već videli, i mere finansijske podrške privredi, poljoprivrednicima, mladima i socijalno ugroženim kategorijama, na kraju odredbe ovog zaključka su obavezujuće za sve državne organe i funkcionere, kao i pregovarače srpske strane u dijalogu Beograda i Prištine, eto to je naš predlog ukoliko ste vi saglasni da to tako bude, istakao je Vučić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter