Izvor: Tanjug
29.01.2021 u 18:20
0

PISMO ŠEFICE EVROPSKE KOMISIJE VENT: Vlast u Srbiji posvećna konsultacijama o ustavnim reformama

Šefica Odeljenja za Srbiju u Evropskoj komisiji, Kentri Vent, u pismu upućenom predstanicma NGO u Srbiji, konstatuje da vlasti u Srbiji na posvećen način rade na procesu usvajanja Ustavnih reformi u zemlji  i poručuje da će Evropska komisija nastvaiti da nadzire ovaj proces i njegovu usklađenost sa evropskim standardima i poreporukama Venecijanske komisije.

PROČITAJTE OBAVEZNO

KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Priliv pacijenata je i dalje veliki

NAJNOVIJI PODACI: U Srbiji još 1.717 novoobolelih od Kovida 19!

DAČIĆ O SASTANKU SA KATAROM: Bilateralni odnosi idu uzlaznom putanjom

Pismo Ketrin Vent odgovor je na pismo koje su predstavnici NGO u Srbiji krajem prošle godine poslali Evropskoj komisiji navodeći svoju „zabrinutost zbog nastavka procesa ustavnih preformi u Srbiji.

Vent se u odgovoru zahvaljuje predstavnicma NGO na „angažamanu i posvećenosti“ u ovom procesu i konstauje da „svaka vlada može i treba da doprinese oblikovanju pravosudnog sistema  svoje zemlje. 

– Prethodna srpska vlada je izradila nacrt, za koji je Venecijanska komisija je utvrdila da je u skladu sa evropskim standardima. Sadašnja vlada je podnela inicijativu novoizabranom Parlamentu na kome je, u skladu sa zakonima Srbije, da odredi sledeće korake i predstavi nacrt teksta amandmana – piše Vent.

OVO MORATE ZNATI

VAŽNA ODLUKA VLADE SRBIJE: Još jedna državna institucija menja svoj NAZIV

NOVA RUSKA VAKCINA: Sputnjik Lajt STIŽE u februaru!

ŽREB ZA KUP: Partizan čeka Voždovac, Zvezda – IMT

Ketrin Vent naglašava da je smislena rasprava o ustavnoj reformi važna  i ocenjuje da su „srpske vlasti posvećene organizovanju širokog i inkluzivnog procesa konsultacija“.

Šefica Odeljanja za Srbiju u Evroskoj komisiji dodaje da je Narodna skuština Srbije „slobodna da uspostavi široku radnu grupu, kao što NGO predlaž” i izražava očekivanje da će se pažljivo razmotri ”sva mišljenja zainteresovanih strana, uključujući i tela Saveta Evrope“. 

– Parlament  je taj kojii treba da predstavi tekst nacrta amadmana iza koga mora u potpunosti da stoji – kaže Vent.

Ona zaključuje da će Evropska komisija će nastavitii da nadgleda ovaj proces sa posebnim fokusom na usklađivanju sa evropskim standardima i preporukama Venecijanske komisije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter