Izvor: Kosovo Online
08.02.2024 u 10:21
0

PREDRAG RAJIĆ UOČI SEDNICE: „Ne očekujem oštriji ton zapadnih zemalja prema Prištini na sednici SB“

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost govorio je uoči sednice Saveta bezbednosti.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da apsolutno ne očekuje da zapadne zemlje na večerašnjoj vanrednoj sednici Saveta bezbednosti posvećenoj aktuelnom stanju na KiM budu kritičnije i oštrije prema Prištini, u poređenju sa stavovima koje inače iznose na redovnim sednicama SB kada se razmatra šestomesečni izveštaj o situaciji na Kosovu i Metohiji.

„Mislim da će zapadne države i dalje da se pridržavaju svog stava koji su imale i ranije i da će nastaviti u tom pravcu. Biće verovatno određenih kritika na račun Kurtija nekim drugim kanalima, kao što ih je i bilo, ali to su uglavnom kritike verbalnog tipa, nema tu konkretnih akcija i sankcionisanja“, kaže Rajić.

VEČERAS U 21 SAT: Predsednik Vučić se obraća na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN

Bez obzira na malo oštriju retoriku na račun Prištine proteklih dana povodom primene odluke da se ukine dinar, zemlje članice SB koje su priznale Kosovo, kaže Rajić, neće na sednici u Njujorku reći da se zalažu za to da dinar opstane na KiM.

„Mogu da kažu da se zalažu za to da recimo tranzitni period bude malo duži da bi srpska zajednica mogla da se prilagodi novim okolnostima, jer oni ne dovode u pitanje uvođenje novih okolnosti nego metod kako uvesti te okolnosti – da li naglo ili postepeno i koliko postepeno. A da će sada reći: ipak srpska zajednica ima pravo da koristi dinar jer je KiM sastavni deo Srbije, sigurno neće, jer su tri  stalne članice SB UN zapadnog bloka 2008. zauzele stav koji se nije menjao iako se u njihovim prestonicama vlast menjala više puta, ali se stav spram priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova nije menjao“, navodi Rajić.

Zajedničko saopštenje članica SB posle večerašnje sednice, kaže Rajić, teško je očekivati.

„Ako ga i bude, ono će biti apstraktnog ili opšteg karaktera u smislu da se svi zalažu za mir i da pružaju punu podršku pregovorima, ali da će zauzeti stav u kome kritikuju Kurtija i Prištinu zbog toga što ukida dinar, blaže ili oštrije, pogotovo u saopštenju za koje će potpis dati i Rusija, sa kojom su u dubokom sukobu, to mi je teško da očekujem“, navodi Rajić.

On dodaje da mu se čini da je takozvani kosovski premijer Aljbin Kurti toliko fanatičan da bi i dalje bio istrajan u svojim postupcima čak i kada bi ga ozbiljnije sankcionisali.

„Ovo sa čim se on suočava u poslednjih godinu dana definitivno nisu mere koje bi čoveka njegovog profila mogle da ubede da počne da razmišlja da se ponaša drugačije. Mislim da on to i ne ume, on je izuzetno rigidan i ni ne ume da razmišlja izvan okvira koje je sam sebi zadao i nametnuo čak i kao neki standard među kosmetskim Albancima“, kaže Rajić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter