Izvor: Tanjug
08.02.2024 u 10:27
0

NASTAVLJA SE ZASTRAŠIVANJE SRBA: Požar u selu Odanovce na KiM najverovatnije podmetnut

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je u selu Odanovce kod Kosovske Kamenice izgorela štala porodice Milenković, a da se sumnja, budući da u objektu nije bilo električnih instalacija, da je požar izazvan ljudskim faktorom, kao nastavak pritisaka i zastrašivanja Srba na Kosovu u Metohiji, koji su intenzivirani nakon poslednje odluke Aljbina Kurtija da ukine srpski dinar u pokrajini.

Kako se navodi, izgoreli su krov i hiljadu bala sena, a od vatre je spasena stoka i traktor.

„Međutim osim što je četvoročlanoj porodici Milenković naneta materijalna šteta, svim Srbima Kosovskopomoravskog okruga je na ovaj način poručeno da su nepoželjni. Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju na terenu obišli su pogođenu porodicu i poručili da će pomoći da se šteta sanira“, ističe se u saopštenju.

KRENULI U LOV NA SVE SRPSKO: Kurtijeva rulja opljačkala poštu u Ugljaru, sve razbijeno i razbacano (FOTO)

U većinski albanskom selu Odanovce živi desetak srpskih porodica, a nedavno je jednom od Srba zapaljen automobil.

Kancelarija ističe da smo svedoci da na Kosovu i Metohiji iz dana u dan institucionalno nasilje, uvedeno od strane Aljbina Kurtija, prerasta u fizički linč, sa ciljem da se Srbima stvore potpuno nemogući uslovi za život i opstanak u našoj južnoj pokrajini.

Navodi se da kada političke strukture manifestuju otvorenu netrpeljivost prema jednoj društvenoj grupi, i to bez ikakve zadrške ili nagoveštaja sankcija, onda i pojedinci to shvataju kao poziv da se uključe u kampanju progona.

„Namera Aljbina Kurtija je da Srbe natera da se isele sa Kosova i Metohije, a kampanja nasilja i sistematskog obespravljivanja će nesumnjivo biti nastavljena ukoliko se odlučnom reakcijom međunarodne zajednice režim u Prištini ne zauzda i ne spreči u zločinačkim namerama“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Srbija, u interesu humanosti ali i stabilnosti i mira u regionu, još jednom poziva sve relevantne međunarodne činioce da obuzdaju Kurtija i njegov „šovinistički pohod“ protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter