Izvor: Happy BSC
27.03.2022 u 09:52
0

PREDSEDNIK VUČIĆ O CENAMA: Ovo je kataklizma za svet, hleb i ulje će u Evropi biti luksuz, ali ne i u Srbiji!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u emisiji „Jutro na“ TV Prva da je trenutna situacija sa cenama teška, da su cene nafte, uglja i gasa trenutno visoke, kao i da se ove cene prelivaju na cene svih drugih proizvoda.

„Nema novosti oko cena, jer su cene zaključene u petak uveče, otići će cene u nebesa, to je kataklizma za svet. I gas je užasno skup“, rekao je Vučić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

On je dodao da je situacija u Evropi sa hranom takođe teška.

„Vidim da Grčka, Španija, Italija, već ograničavaju prodaju ulja, brašna. Postoje indicije i za Nemačku, ali nemamo dokaza još uvek. Ukrajinski ministar poljoprivrede je rekao da imaju velike probleme sa žitom i izvozom žita i to unosi potpuni haos, jer je Ukrajina fantastična zemlja sa izvanrednim poljoprivrednim resursima, kao i Rusija. I postavlja se pitanje, odakle sada žito, odakle hleb? U svim ovim stvarima mi radimo sve što možemo. Neki iz regiona prete da obratimo pažnju, jer ako ne kupe od Srbije, kupiće od drugih, a onda navedu zemlju koja kupuje od nas“, rekao je predsednik.

Kandidat za predsednika ispred SNS-a dodao je da MMF predviđa rast Srbije od 3 odsto i da ako ostvarimo te projekcije „za nas nema zime“. 

„Snabdevenost će biti dobra, imaće i ima svega i to po nižim cenama nego u Evropi. Naše je da sačuvamo pozitivan rast ove godine, jer sve pada, pa i procene MMF-a. Oni će svima da smanje na 1,5 odsto, nama će da smanje za 1. Kad bi smo uspeli da sačuvamo tih 3 odsto, za nas nema zime. Inflacija je veća nego što smo očekivali, ali imamo stabilne i javne finansije. Prvog, drugog i trećeg juna mladi dobijaju još po 100 evra, to je važna podrška mladim ljudima. Penzionerima smo isplatili 20.000. Hleb je kod nas 46 dinara. Imate i skuplje. U Hrvatskoj će ići na dva evra, negde ce ići i do 10 i svuda će to da skače. Hleb će postati luksuzna hrana, ali ne i za Srbiju. I mleku je bolja cena, ulju, najbolja cena u regionu. Negde ne možete ni da ga kupite. Španija, Italija, sad već Grčka. Ostaju nam značajne količine za izvoz i pored naše potrošnje“, otkrio je Vučić.

On je prema ovim kriterijumima uporedio Srbiju sa drugim zemljama Evrope i regiona.

„Nemačka je očekivala inflaciju 3,3, posto, ići će do 5,7 i 6,1 – jedna Nemačka. To je jedna najzdravija evropska ekonomija. BiH će završiti sa 9,2, verujem da ćemo mi biti manji. Ali ta inflacija je uvezena, ne možete da se suprotstavite kada vam dođe cena energenata koja je uračunata u svaki proizvod. Morate da imate oranje, setvu, to ulazi u cenu poljoprivrednih proizvoda. Isto je sa cenom nafte, gasa, uglja. Zamislite da smo poslušali one koji su nam govorili na demonstracijama da se odreknemo uglja. Zato sam rekao da država nije igračka – to je ozbiljnija stvar od nečijih trenutnih želja. Snabdevenost će biti dobra. Izdržali smo talase. Ima svega i naše je da sačuvamo kakav takav pozitivan rast ove godine. Svima će smanjiti rast za 1,5 posto, a ja msilim da će nama za 1. Kada bismo uspeli da sačuvamo 3,5 posto, to bi bilo odlično. Plašim se da će biti teže. Kada imate ovakav sukob, treba samo jedna kapisla da bi se sve proširilo, naglasio je predsednik.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter