Izvor: Tanjug
07.06.2022 u 21:14
0

PRIŠTINSKI MEDIJI PRENOSE Ulazak u Savet Evrope uslovljen sa četiri stvari, vraćanje imovine Visokim Dečanima jedna od njih!

 Nakon podnošenja prijave za članstvo u Savetu Evrope, tzv. Kosovo bi moralo da ispuni četiri uslova da bi aplikacija bila prihvaćena, među kojima je i vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani, piše Reporteri, pozivajući se na dokument u koji je, kako tvrdi, imao uvid.

U dokumentu se navodi da je vladi privremenih institucija u Prištini jasno dato do znanja da mora da preduzme korake u vezi sa onim što je u dokumentu navedeno, pre nego što aplikacija bude razmatrana u Savetu Evrope.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ti zahtevi, kako se dodaje, odnose se na usvajanje zakona o verskim slobodama i zakona o kulturnom nasleđu u parlamentu, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije iz 2014. godine.

Savet Evrope, prema pisanju Reporterija, zatražio je od tzv. Kosova dozvolu da Srpska pravoslavna crkva obnovi Crkvu svetog Nikole u Prizrenu, kao i da vlada u Prištini ispoštuje odluku ustavnog suda u Prištini u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani i da poštuje ustavna prava i posebne oblasti pod zaštitom u vezi sa izgradnjom puta do tog manastira.

Među uslovima je i izglasavanje Zakona o verskoj slobodi i kulturnom nasleđu u skladu sa preporukama Venecijanske komisije iz 2014. godine.

ODGOVOR IZ KANCELARIJE ZA KIM Petar Petković NA BRUTALAN NAČIN poručio Vljosi Osmani da ne prisvaja srpsko nasleđe!

Vlada privremenih prištinskih institucija, prema dokumentu, treba da uključi SPC u suštinsku i produktivnu diskusiju o zaslugama za članstvo u Unesku, a da istovremeno ispuni svoje obaveze prema SPC u skladu sa Ahtisarijevim planom i zakonom.

Reporteri ističe da iz kancelarije premijera Aljbina Kurtija i ministarstva spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija nije potvrđeno da li je Priština prihvatila te uslove.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter