Izvor: Happy BSC
16.06.2022 u 10:52
0

SINIŠA MALI U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Povećanje penzija između 18 i 20 odsto, čuvamo životni standard građana Srbije

U današnjoj emisiji “Dobro jutro Srbijo” ministar finansija Siniša Mali istakao je da Srbija potpuno otvoreno podržava svoje građane i najveći deo tereta krize preuzima na sebe.  

DANICA GRUJIČIĆ ZNA ŠTA VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT: Ovim analizama možete sigurno otkriti da li je tumor metastazirao! (FOTO)

– Nijedan građevinski projekat, uprkos krizi nije stao. Država ispunjava sve svoje obaveze u dinar i u dan. Otvaramo auto – puteve u trenutku kada mnogo veće  i razvijenije zemlje od Srbije imaju ogromnih problema. Zamrzli smo cene osnovnih životnih namirnica: brašna, ulja, šećera, mleka i mesa. Očekivali su se prazni rafovi, ali smo pokazali da vodimo računa o građanima i njihovim potrebama, čuvajući u isto vreme i stabilnost javnih finansija – kazao je on.  

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Mali je naglasio da struja i gas nisu poskupeli, kao i da se država trudi da kontroliše cene goriva na pumpama.  

Prema njegovim rečima, građani Srbije još nisu ni osetili krizu koja vlada u drugim zemljama zahvaljujući odgovornoj politici koju država vodi, s obzirom da nije ni malo naivna situacija ni na tržištu gasa i struje.  

Kada su u pitanju plate i penzije, ministar je rekao da je želja države da nadomesti uticaj inflacije na životni standard građana Srbije, kao i da se maksimalno podignu penzije, minimalna zarada i zarade u javnom sektoru.  

– Naša želja je da se uvede novo fiskalno pravilo da ukoliko neko ima udeo penzija ispod 10 odsto da ima pravo na vanredno usaglašavanje ili vanrednu indeksaciju penzija do 10 odsto. Ukoliko je nečija penzija između 10 i 10,5 odsto BDP-a usklađivaće se penzija sa rastom prosečnih zarada. Između 10,5 i 11 odsto plan je da se koristi  “švajcarska formula” i iznad 11 odsto da se usklađuju penzije sa inflacijom. Naša je želja da rast penzija prati rast prosečne plate. Sa ovakvim pristupom ostvarujemo cilj da do 2026. godine imamo 455 evra penziju i da idemo na 1.000 evra prosečnu platu – istakao je on i dodao da će obećanje dato, do kraja mandata sigurno biti ispunjeno.  

On je najavio još jedno usklađivanje, što znači da će se penzije povećati između 18 i 20 odsto od oktobra ili novembra, u odnosu na septembarsku penziju.  

Govoreći o energentima, on je rekao da je predsednik obezbedio skladištenje gasa u Mađarskoj u dogovoru sa Viktorom Orbanom i dodao da je obezbeđena dovoljna količina gasa za predstojeću zimu, a da je sada cilj obezbediti i dovoljnu količinu struje.

– Prioritet države je da obezbedi stabilno snabdevanje energentima za narednu zimu – poručio je Mali i dodao da držaav ne odustaje od toga da vodi odgovornu politiku. 

  *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter