Izvor:
25.09.2016 u 21:16
0

SKANDALOZNI OGLASI SE POJAVILI NA INTERNETU: Za lokalne izbore kupuju se i prodaju GLASOVI, moguće kupiti glas za svega …

Na internetu su se pojavili oglasi gdje potencijalni birači svoje glasove prodaju za 50 KM, a u opisu oglasa stoji da mogu prikupiti i još nekoliko glasova, za što je cijena povoljnija, jer se radi o "paket glasovima", piše Klix.ba

Jedna od potencijalnih biračica na Lokalnim izborima (ime poznato redakciji) za Klix.ba je kazala kako je do sada nije kontaktirala nijedna politička opcija koja bi ponudila novac za njen glas. Ovakav način glasanja na izborima u BiH nije redak slučaj, a iz organizacije "Koalicija pod lupom“ ističu da su ovakvi potezi suprotni izbornom zakonu, ali i kažnjivi.

– Kupovina, odnosno kupoprodaja glasova je rezultat prakse političkih subjekata koji se dešavaju godinama u BiH povodom svakog izbornog ciklusa. Povodom toga 'Koalicija pod lupom' upozorava političke subjekte da se suzdrže takve prakse, a istovremeno građanima ukazuje da takvi potezi nisu dobri… Primjetili smo da već postoje manipulacije i da se politički subjekti koriste svim metodama kako bi pridobili poverenje glasačać – izjavila je Jovana Kljajić iz organizacije "Koalicija pod lupom“.

Kupovina glasova nije zakonski dozvoljena, a za dokaze koji postoje povodom toga kazne su kreću i do tri godine zatvora, jer takav proces predstavlja uticaj na slobodnu volju birača.

– Da bi se ustanovila vjerodostojnost, odnosno stvarnost glasanja za neku političku opciju koja je platila za glas, potreban je pristanak obje strane, tj i birača i političkog subjekta. Političke stranke zahtjevaju fotografiranje glasačkog listića kao dokaz da je glas otišao upravo njima, međutim, to predstavlja kršenje izbornog zakona – dodaju iz Koalicije te građane pozivaju da se ne prodaju za glas.

Iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH kazali su kako do sada nisu imali prijava povodom ovakvih navoda te da bi se o istim trebalo da oglasi Tužilaštvo BiH, ukoliko ih, naravno, bude.

Klix.ba
Foto: Press.ba

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter