Izvor: Kurir.rs
04.12.2020 u 07:50
0

SPREMAJU SE NOVE OPTUŽNICE: Zločinci terorističke „OVK“ mučili i ubijali Srbe u čak 159 logora!

Ako Hag bude nastavio s podizanjem optužnica, onda bi trebalo da se na njima nađu komandanti operativnih zona terorista. Osim na Kosovu, ilegalnih pritvora bilo je i u Albaniji

Ozbiljne optužnice za ratne zločine s kojima se trenutno suočavaju četvorica ključnih vođa terorističke takozvane „oslobodilačke vojske kosova“ („ovk“) samo su deo zadovoljenja pravde, jer se, osim osuđujućih presuda, očekuje i podizanje novih optužnica za njihova monstruozna zlodela u čak 159 logora.

Radna grupa za zločine terorističke tzv. „ovk“ sakupila je preciznu dokumentaciju o događajima u ovim logorima na prostoru KiM i Albanije i, pošto neki od njih nisu postali deo optužnice Specijalnog suda u Hagu, na osnovu nje je moguće podizanje novih optužnica, najavio je predsednik ove radne grupe Milovan Drecun.

Zone odgovornosti  

– Mi smo podelili te tajne, ilegalne pritvore po zonama odgovornosti OVK da bismo došli do odgovornih koji su ih kontrolisali. Postoje ljudi koji su vodili te logore u kojima su mučili i ubijali ljude i postoji komandna odgovornost komandanata tih operativnih zona OVK, jer su se zatvori nalazili na njihovoj teritoriji. Na osnovu dokumentacije o tim logorima mogu se očekivati i nove optužnice. Ako budu i dalje nastavili s podizanjem optužnica, onda su komandanti ovih zona ti koji bi trebalo da se, između ostalih, nađu na ovim optužnicama. Oni su pomenuli dva logora u Albaniji, ali mi znamo za najmanje šest – objasnio je Drecun za Kosovo onlajn.

Hag samo zamajac  

Advokat Tomislav Višnjić kaže za Kurir da je, s obzirom na ranija iskustva, sasvim realno očekivati podizanje novih optužnica.

SAZNAJTE JOŠ…

DODIK NA SEDNICI UN: Potrebna solidarnost u borbi sa koronom! (VIDEO)

UDAR NA SRBIJU! Amerika naoružava Hrvatsku!

BRNABIĆ: Stanovi za pripadnike službi bezbednosti u 7 gradova

JEZIVA ISPOVEST Boranina čiji je otac poginuo u požaru: „Raspadao mi se u rukama“

– Postoje dve varijante: ili Hag nije završio posao i izaći će s novim optužnicama, ili će nacionalno pravosuđe, u ovom slučaju kosovsko, jer su opisani zločini vršeni na toj teritoriji, pokrenuti istrage i na osnovu prikupljenih dokaza formirati predmet. Istina je da je politička situacija u Prištini takva da njihovo pravosuđe nije ni sposobno niti voljno da to sada uradi. Intencija da haški tribunal bude zamajac za neke nove predmete je logična. U BiH i Hrvatskoj je bio taj model i verujem da će slično biti i u ovom slučaju. Ipak, tu postoji i opasnost da lokalno zakonodavstvo preuzme proces i donese oslobađajuću presudu, pa zbog toga Hag ne može da vodi predmet za iste zločine – napominje naš sagovornik.


Mapa zloglasnih mučilišta  

Imenovani svi komandanti ilegalnih zatvora  

U dokumentaciji radne grupe pobrojano je detaljno gde se nalazio svaki od 159 logora i ko je kojim komandovao. Najviše ilegalnih zatvora bilo je u operativnoj zoni OVK Paštrik – čak 37 logora, a komandant je bio Ekrem Redža. Oblast Dukađini imala je 33 logora, kojima je komandovao Ramuš Haradinaj. U zoni Karadak OVK je smestila 26 logora, čiji je komandant bio Isufi Ahmet zvani Redža. U operativnoj zoni OVK Lab bilo je 10 logora i njihov komandant je bio Rustem Mustafa zvani Remi. Dokumentacija pokazuje da je zona Šalja imala 13 logora, čiji je komandant bio Rahman Rama. U dreničkoj oblasti je bilo 16 logora, kojima je komandovao Sami Ljuštaku, dok je u zoni Nerodimlje registrovano 18 ilegalnih zatvora, koji su se nalazili pod komandnom odgovornošću Šukrija Buje, kao i Bega Bajrama, a posle Muslija Isaka zvanog Čerčiz. Na severu Albanije utvrđeno je postojanje šest tajnih logora.


Provokacija za poslanike  

Tačijev advokat nudi nagradu od 10.000 evra  

Advokat Tom Gaši ponudio je nagradu od 10.000 evra za svakog poslanika koji mu donese izveštaj bivšeg tužioca na Kosovu Klinta Vilijamsona. Advokat nekadašnjeg kosovskog predsednika Hašima Tačija, naime, smatra da je upravo taj izveštaj smestio Tačija i druge u zatvor, objavio je Kosovo onlajn. Gaši tvrdi da niko od poslanika nije nikada pročitao ovaj izveštaj.

– Izveštaj koji je Tačija i ostale poslao u zatvor nije izveštaj Dika Martija, to je izveštaj Klinta Vilijamsona, koji naši poslanici nikada nisu pročitali. Onaj koji ga je pročitao i koji ga ima neka ga donese sutra do mene u moju kancelariju u centru Prištine. Ne dajem mu puno novca osim 10.000 evra. Ali ne poštom, već lično – poručio je Gaši.

Da nam pik tek sledi i da ne možemo da očekujemo još uvek potpuno smirenje korona situacije, potvrdio je i pre nekoliko dana epidemiolog dr Predrag Kon.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter