Izvor: BSC Happy
31.10.2023 u 15:00
1

SRBIJA JE DOBRO NAPREDOVALA: Nadam se da ćete iskoristi trenutak izjavila Ursula Fon der Lajen nakon razgovora sa predsednikom Vučićem

Želimo da budemo bliži sa zapadnom Balkanu, ali želimo Srbiju bližu sa nama čak i u spoljnoj politici, Evropska Unija će pomoći i pomaće, a verme će pokazati da možemo rešiti probleme, rekla je ona.

Proširenje je na vrhu agende EU. Ovo je vreme globalne turbulencije, moramo da ojačamo jedinstvo i bezbednost kontinenta. Želimo da se Srbija pridruži EU. Srbija je već jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu ka EU. EU želi da računa na Srbiju kao na pouzdanog partnera. Plan rasta za Zapadi Balkan ima četiri koraka Predsednica EK zahvalila se na dočeku, a zatim je ukazala na važnost saradnje EU sa Srbijom rekavši da je naša zemlja jedan od najizglednijih kandidata za prijem u EU.

Govorila je o Planu rasta za Zapadni Balkan prethodno najavivši paket od 30 milijardi evra koji bi zemlje Zapadnog Balkana mogle da dobiju. Kad je reč o Planu rasta, rekla je da je to velika šansa za zemlje Zapadnog Balkana kad je reč o privlačenju stranih investicija i otvaranju radnih mesta.

Ono što želim je da gledamo unapred, a to je plan za rast, da približimo naše privrede – istakla je Fon der Lajen. Fon der Lajen pozvala je na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

– Pravo mesto da se razgovara jeste dijalog uz posredovanje EU – kaže ona. Ona je upozorila da događaji u Banjskoj su strašni i da i jedna i druga strana urade sve da se krivci privedu pravdi .

redsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da su imali odličan razgovor i njena prva poruka koju je poslala jeste da je proširenje na vrhu agende Evropske unije, a da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu.

„Ovo je vreme globalnih turbulencija, te moramo da ojačamo jedinstvo i bezbednost našeg kontinenta, a proširenje je način da se to postigne. Mi želimo Srbiju da se pridruži našoj Uniji, ova ponuda se bazira na poverenju, reciprocitetu i na partnerstvu.

To je obećanje mira i prosperiteta i takođe jedinstvena prilika upravo sada kojoj niko drugi ne može da parira. Ja se zaista nadam i ubeđena sam da ćete iskoristiti ovaj trenutak“, rekla je Fon der Lajen na zajednickoj konferenciji za novinare sa Vučićem. Srbija je, prema njenoj oceni, već jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu u EU zahvaljujući dobrom napretku postignutim u prošlosti.

„Ali želimo da nastavite sa koracima, da nam se približite uključujući i spoljnu politiku zato što EU želi da računa na Srbiju kao na pouzdanog evropskog partnera koji deli zajedničke principe i vrednosti“, istakla je predsednica EK.

Ona je ukazala na investicioni plan za zapadni Balkan od 30 milijardi evra koji, kako je rekla, brzo donosi rezultate kao što su vetro park u Kostolcu i gasni interkonektor između Srbije i Bugarske. „Prošle godine smo imali ozbiljnu energetsku krizu, ali radeći zajedno na pomnogli smo da se prevaziđe kriza. Kroz vreme pokazaće se da zajedno možemo da prevaziđemo sve teškoće“, rekla je fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objasnila je u Beogradu da de fakto priznanje nezavisnosti Kosova zapravo znači sprovođenje sporazuma dogovorenog u Ohridu

„O čemu se radi – o sprovođenju Ohridskog sporazuma koji predivđa različite korake koji uključuju priznanje kosovskih dokumenata i institucija od strane Srbije, i što ide uz osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO), to je treba da realizuje Kosovo“, rekla je Fon der Lajen na zajendičkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovarajući na pitanje novinara da pojasni šta znači de fakto priznanje nezavisnosti Kosova koje je dan ranije pomenula u Prištini.

Fon der Lajen je istakla da bi to utrlo put normalizaciji odnosa Srbije i Kosova što je, kako je naglasila, neophodan preduslova za evropski put.

Predsednik Vučić je, s druge strane, poručio da priznanje nezavisnosti Kosova za Srbiju nije pitanje, i da ga nije sramota da to ponovi i pred predsednicom Evropske komisije.

„Mi znamo šta su naše obaveze iz dijaloga i spremni smo da ih ispunimo“, kazao je Vučić.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SRBIJA JE DOBRO NAPREDOVALA: Nadam se da ćete iskoristi trenutak izjavila Ursula Fon der Lajen nakon razgovora sa predsednikom Vučićem”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter