Izvor:
19.03.2019 u 19:19
0

TRAMP I BOLSONARO: Teme proširenje trgovinskih odnosa, povećanje ulaganja privatnog sektora SAD-a u Brazil i rešavanje trenutne političke krize u Venecueli!

Američki predsednik Donald Tramp sastao se danas sa novim brazilskim desničarskim predsednikom Žairom Bolsonarom, koji se nalazi u višednevnoj poseti SAD.

Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati o mnogim pitanjima, uključujući proširenje trgovinskih odnosa, povećanje ulaganja privatnog sektora SAD-a u Brazil kao i rešavanje trenutne političke krize u Venecueli.

Tramp je pre sastanka u Beloj kući pohvalio Bolsonara rekavši da ga mnogi nazivaju "Trampom Južne Amerike" te ocenivši da je on već učinio "izvanredan posao", prenosi AP.

Američki predsednik je rekao i da je predsednik Bolsonaro vodio neverovatnu kampanju, a da je on počašćen što su tu kampanju mnogi upoređivali s njegovom kampanjom iz 2016.

Tramp je takođe naglasio da podržava napore Brazila da se pridruži Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i poručio da SAD veoma snažno podržavaju napore Brazila da osnaži veze sa NATO.

Mi jako, jako ozbiljno razmatramo to, bilo da je reč o NATO ili o nečem drugom što je povezano sa Alijansom – objasnio je Tramp novinarima, naglasivši da je odnos između dve zemlje bolji nego ikad.

Boslonaro je uzvratio da se divi Trampu i dodao da je siguran da će njih dvojica raditi zajedničkim interesima.

Baš kao što Tramp želi da ima snažnu Ameriku, ja želim da imam snažni Brazil – rekao je Bolsonaro.

On je pokušao da istakne svoj proamerički stav tvitom koji je postavio odmah po dolasku u SAD.

Prvi put posle dužeg vremena, proamerički brazilski predsednik stiže u Vašington – napisao je Bolsonaro i dodao da je to početak partnerstva usmerenog na slobodu i prosperitet, "nešto što smo svi mi Brazilci već dugo želeli''.

Brazilski predsednik, koji je stigao u zemlju s nekoliko ministara, a u cilju širenja trgovinske i diplomatske saradnje između dve najveće ekonomije zapadne hemisfere, takođe je u ponedeljak posetio sedište CIA-e u Lengliju u Virdžiniji.

Sin Bolsonara, Eduardo, brazilski poslanik koji prati oca na prvom bilateralnom putovanju u inostranstvo, opisao je CIA kao "jednu od najuglednijih obaveštajnih agencija u svetu" u tvitu koji će verovatno izazvati reakcije u Brazilu, gde se na SAD i njene špijunske agencije poslednjih godina nije blagonaklono gledalo.

Dve zemlje potpisale su već tokom ove posete nekoliko bilateralnih sporazuma, uključujući i onaj koji omogućava Sjedinjenim Državama da koriste kosmodrom Alkantara na severoistoku Brazila za svoje satelite, a Brazil je najavio ukidanje viznog režima za američke turiste koji posćuju zemlju.

Brazil traži pomoć od SAD u naporima da se pridruži OECD i proširi trgovinu. Očekuje se da će i Venecuela biti predmet diskusije, pošto je Bolsonarol, kao i Tramp žestoki kritičar socijalističkog predsednika Venecuele Nikolasa Madura, a dve zemlje priznaju Huana Gvaida kao privremenog presednika Venecuele, naglašava agencija.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter