Izvor: Tanjug
29.05.2023 u 09:11
0

SRAMOTNO NASILJE SE NASTAVLJA: Tzv. kosovska policija tvrdi da je bila primorana da upotrebi suzavac u Zvečanu

Tzv. kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.

Tzv. kosovska policija tvrdi da je danas bila prinuđena da upotrebi suzavac u Zvečanu, gde su se okupili građani koji protestuju zbog ulaska novih albanskih gradonačelnika u zgadu opštine. Tzv. kosovska policija je na Fejsbuku navela, povodom protesta građana u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, da priznaje pravo na javna okupljanja putem mirnih protesta, ali da se, kako je navedeno, „po službenoj dužnosti stara o očuvanju javnog reda i mira“.

GRAĐANI ZUBINOG POTOKA UJEDINJENI PROTIV NASILNIKA: „Ovo je srpska država, nećete nas proterati“ (VIDEO)

Tvrdi se da su ispred zgrade opštine Zvečan demonstranti bili nasilni i pokušali da probiju bezbednosne kordone kako bi ušli u objekat opštine, pa da je policija bila prinuđena da upotrebi suzavac. Tzv. kosovska policija tvrdi da kontroliše situaciju i poziva građane da mirno protestuju i ne nasedaju na eventualne provokacije.

Kod zgrada opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću okupili su se građani koji protestuju protiv ulaska u zgrade opština novih albanskih gradonačelnika, koji su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Srpska lista i građani okupljeni ispred zgrade opštine Zvečan traže da novoizbarani albanski gradonačelnik ne dolazi u zgradu opštine i da se specijalna kosovska policija odmah povuče, a građani će napraviti prolaz i niko ih neće dirati.

Ove zahteve izneli su predstavnici Srpske liste u razgovoru sa predtavnicima tzv. kosovske policije i KFOR-a. Pregovori još traju. Prethodno je KFOR propustio okupljene građane, koji su došli do zgrade opštine Zvečan, ali je tada tzv. kosovska policija bacila suzavac.

Ispred zgrade opštine Zvečan, kao i Zubinog Potoka i Leposavića prisutne su jake snage tzv. kosovske i specijalne policije sa šlemovima i pod punom borbenom opremom. Prisutni su i pripadnici KFOR-a pod punom borbenom opremom, sa štitnicima, šlemovima, maskama, pancirima.

Povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM – Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića – izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter