Izvor: BSC HAPPY
23.01.2023 u 20:20
1

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: „Poseban pozdrav za naš narod na KiM, niko ne treba da brine, ništa nismo potpisali, nigde nema ni paraf“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se građanima Srbije i saopštava najnovije informacije u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

Predsednik je na samom početku rekao da neće govoriti o dnevnopolitičkim stvarima, već se odmah osvrnuo na aktuelnu temu o francusko-nemačkom planu.

– Svi smo prethodnih dana videli prvu verziju, koja se ne razlikuje mnogo od druge u različitim medijima tzv. franucsko-nemačkog plana, ali niko nije želeo da govori kontekstu, okolnostima i onome sa čime se Srbija suočava. Uvek je i više nego jednostavno pronaći bezbroj zamerki, a u ovom papiru ne možemo pronaći bilo šta čime bismo bili oduševljeni. U svim razgovorima sam učestvovao, još od momenta kada je na čelu Vlade bio Dačić, i to nikada ovako nije izgledalo. Postavlja se pitanje zašto? Činjenica je da su promenjene geopolitičke okolnosti, Evropa je u de facto ratu. Nema tolerisanja iskakanja u političkom smislu i sa druge strane, žele da u svom dvorištu, a i mi smo njihovo dvorište, sve bude kako oni žele. Postavlja se pitanje šta je još doprinelo situaciji da se izađe sa ovako oštrim pristupom i dozom hitnostio d strane evropskih zvaničnika – rekao je predsednik Vučić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

O sastanku sa „velikom petorkom“

– Došla je petorka, predstavnici Nemačke, Francuske i Italije. U drugoj rečenici koja mi je saopštena, rečeno je „morate da prihvatite ovaj plan a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen de-facto, suočićete se pod jedan sa prekidom procesa evropskih integracija, pod dva, suočićete se sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, pod tri sa sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koji će navesti štetu Srbiji“. Dakle citirao sam, tri puta mi je to ponovljeno. Svaki put sam na to veoma snažno reagovao što vidim da je već napisano u pojedinim izveštajima u Evropi.

Predsednik Vučić osvrnuo se i na konstantne napade Albanaca na Srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, predsednik je naglasio da Kurti izaziva incidente kako bi Srbiju uvukao u sukob.

– Posle izbijanja ukrajinsko-ruskog sukoba došlo je do problema za Srbiju. Svima smo na radaru jer nismo uveli sankcije, pa zbog stalnih incidenata koje je Kurti namerno izazivao. U Kurtijevo vreme je do sada bilo 287 incidenata. Samo u ovoj godini smo imali 10 incidenata. Imali smo ranjavanje Delevića, koji je stabilno, i želimo mu brzi oporavak. Srbima nije bilo dozvoljeno da glasaju, na refrendumimu, na izborima, pucano je na srpsku decu, napadali su nas, ali, stranci su više uznemireni jer je Rada Trajković sedela na klupici dva sata, nego što su deca ranjena, naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik je naglasio da je Srbija „čista“, nijedan Albanac nije upucan, za razliku od njihovih dela koja govore da je sukob zapravo ono što žele.

– Oni su došli da nam predoče svoj plan i da nas upozore o onome što su stavili na papir. Što se tiče Srbije, mi nismo ništa nigde uradili. Nije upucan nijedan Albanac. Oni su došli da pokažu svoj plan, sve zemlje članice su prihvatile tja plan i pet zemalja nepriznavača zato što su im objasnili da u planu nema eksplicitnog priznanja samostalnosti Kosova, iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivi, rekao je predsednik.

– Ne znate da li da se uhvatite za glavu i napustite prostoriju, jer nikakvi realni argumenti više ne postaje. Mi uvek želimo dijalog, razgovore, na svakom mestu. Obe strane moraju da čine ustupke, to je jasno, ali je problem u tome kada vidite da jedna strana može da radi šta hoće i za to bude nagrađena. Nagrađeni su prijemom njihovih papira za EU. I za sve su ih to nagradile iste te zemlje koje nama govore da je Kurti taj koji pravi problem, a zvanično u svim dokumetnima za sve okrivljuju Srbe, kazao je predsednik.

Predsednik je istakao da je plan postao novi pregovarački okvir, iako to još uvek nije saopšteno.

– Nama nema napretka ako ne budemo sarađivali sa Evropom. Postavlja se pitanje i strateški, šta je naša ideja oko Kosova? Pošto sve što smo čuli u dva dana jeste da sam ja izdajnik, kao da sam ja izdao Kosovo, u moje vreme. Ali, to da ostavimo po strani. Došli smo do toga, šta je to što mi možemo da uradimo? Oduvek sam smatrao da je zamrznuti konflikt najgore rešenje, smatrao sam da je kompromis najbolje rešenje. Svi oni dobrovoljni davaoci tuđe krvi, koji gvore da treba da prođe vreme, neka razmisle šta su dobro doneli Srbiji – naveo je Vučić.

– Postoji jedna stvar za koju sam izrazio zabrinutost i shvatio sam da od toga neću odustati. Mogao sam sad narodu i da prećutim ovo. U polušoku sam shvatio da više nikakvi argumenti ne prolaze. Znam da ćemo sa tim morati da se suočimo, i zato moramo da pokrenemo razgovor unutar društva. Da li sam mogao da kažem, u jednom trenutku, „izađite napolje“ mogao sam, ali hoću da ljudi znaju koje su posledice. Bilo bi pitanje nedelje kada bi nam bio ukinut bezvizni režim sa EU. Zatim da nema više investicija za Srbiju, rekao je predsednik.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Vučić je istakao da Srbija mora da nastavi svoj evropski put.

– Bili bismo ekonomski i politički izgubljeni bez evropskog puta. A da smo bez toga, ne bih pristao da vodim zemlju. Naš plan je da radimo mnogo više i jače. Da radimo na reformama našeg pravnog sistema. Da u svemu pokušamo da budemo najbolji. Sutra imamo sednicu saveta za BDP. Moramo da u svemu budemo najbolji, kao što smo prošle godine 63 odsto investicija privukli, od celog Zapadnog balkana – rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je zamrznuti konflikt najgore rešenje i da ćemo bez kompromisnog rešenja imati ranjavanja Srba dnevnom nivou.

Predsednik je posebno naglasio da narod ne treba da brine: „Ništa nismo potpisali, nigde nema ni paraf“, poručio je predsednik.

– Ja ću narednih dana pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa u Narodnu skupštinu koji žele da čuju, i obavestiću ih kako je sve teklo, šta su namere. Tražićemo značajniju ulogu parlamenta i vlade, to je važno. Ja uvek obaveštavam, i saslušam mišljenje SPC i verskih zajednica. Pred nama je težak period, i biće potrebno više truda, rada i energije, da bismo sve mogli na najbolji mogući način, mislim da je veoma važno da pokažemo da želimo mir, da su sve optužbe da ćemo nekoga da napadamo bile lažne, poručio je on.

Zaštita građana i države Srbije glavni je zadatak. 

– U svakom slučaju zaštitićemo građane i državu Srbiju. Verujem da je to jedini mogući put. Jer ako je izbor izolacija, sakcije, povlačenje investicija, što mi je tri puta direktno izrečeno u lice, ili ćemo s druge strane da kažemo, prihvatamo sve, odmah, Kosovo u UN, ipak se ne govori o međusobnom priznanju. Čak se ne govori o našem odobravanju ulaska Kosova u UN, ali onda bismo de fakto prihvatili njihovo članstvo – iako smo glasali „ne“.

– Oni tretiraju Kosovo kao državu, ja im kažem znam. Da sam dečak, govorio bih im „Dobro jutro, Kolumbo“. Da li se svi prave naivni? Da se pravimo da ne znamo šta se dešava oko nas. Moramo da razumemo kakva je njihova pozicija, i kada se ne slažemo sa nečim, moramo da razumemo kolika je naša snaga, kolika je njihova snaga. Podsetiću da je Milošević do poslednjeg trenutka mislio da ne može pasti nijedna bomba, zato što ga je neko uveravao da je to moguće, rekao je predsednik.

Pitanja novinara

Na pitanje novinara da li ne možemo da sprečimo ulazak tzv. Kosova u zapadne institucije, Vučić kaže da mi to ne možemo da sprečimo.

– Mi nećemo sprečavati ulazak u Savet Evrope jer nemamo većinu, borili se ili ne, a borićemo se. Ne možemo da sprečimo ulazak u NATO, jer nismo članica NATO. Što se tiče ulaska u UN, to je već neka druga priča. Brinuću veoma o tome i kad to kažem to znači poštovati Ustav republike Srbije, poručio je predsednik.

– Da vas podsetim, kada pričate o vladavini prava, to ste govorili 1999. godine, kosovsko pitanje, to je demokratsko pitanje, čim smenimo Miloševića, Kosovo je naše! Nego kada nam nisu tražili, mi ga isporučismo na Vidovdan. A sve su rekli da ćemo da dobijemo. A pošto smo imali takvu vladavinu prava, rušili su nam 19 crkava i manastira, proterali 10.000 ljudi, pa je Kosovo moralo da se otcepi od tako demokratske države. Nikad ih nije bilo briga za demokratiju – zaključio je Vučić.

– Ja nema problem i neću da koristim ovo da odgovaram na nesuvišne tvrdnje, ali na neke pristojne hoću. Nikada izdaja ne prođe nekažnjeno. Oni koriste reč izdaja, ja ne. Da kada ćutite i sakrijete se u mišju trupu kada vam ubijaju narodi i ruše crkve, kada se proglasi nezavisnost Kosova, pa se održi jedan moleban – podsetio je Vučić.

Podsetio je da Vilijam Voker traži da mu se sudi.

– Kada neko mora tako gnusno da laže, samo razmislite o tome koliko im taj neko smeta i zašto im smeta. Što neko drugi nije meta i tema? Kada pokažete kakve su to laži, onda tim gore i sledi sledeća laž. Možete da demantujete koliko hoćete i nikada ne možete to da stignete – rekao je Vučić.

Predsednik kaže da nema sumnje da nam je rat u Ukrajini doneo veliku nesreću i to u svakom smislu.

– Ja mislim da je pitanje onoga što mogu da ponude, ono sa čim sam se suočavao pre dva dana je bio samo štap ili batina. Moramo da budemo fer i da kažemo da je EU najveći investitor i donator u Srbiji. Oni su došli sa štapom, a verujem da će u budućnosti biti boljih vesti. Tražio sam podršku i pomoć EU. Videćemo – kazao on.

Predsednik je na kraju poručio da je pred Srbijom težak period, ali da je važno da svi vodimo računa o svojoj zemlji.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

 

– Težak period je pred nama, sasvim je izvesno da i mi nismo uvek fer, ali je važno da vodimo računa o svojoj zemlji i Srbiji. Poseban pozdrav za naš narod na KiM, koji čuva svoja ognjišta. Za koje znam da veruju meni i svojoj državi, jer imaju kome da veruju. Nije pitanje samo gde se nalazite već i kakvo je državno rukovodstvo, poručio je predsednik.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Za kraj predsednik se osvrnuo na vest o pronalasku zlata u Žagubici i otkrio:

– Objavili ste kako je u Žagubici pronađeno zlato, a pronašli smo još jedno mesto na kome ima više zlata nego u Žagubici. Sjatiće se svi. Zna nas dvoje gde je to mesto, inače kako se sazna, skoči cen asvega puta 10, puta 50. Prema preliminarnim izveštajima, našli smo jedan od prvih 100 nalazišta zlata u celom svetu.

Predsednik je obraćanje završio tako što se svima zahvalio na pažnji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: „Poseban pozdrav za naš narod na KiM, niko ne treba da brine, ništa nismo potpisali, nigde nema ni paraf“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter